Hlavní obsah

Kvůli Opencard by měli radní rezignovat, řekli lidé v průzkumu

Novinky, Jiří Mach

Většina lidí se domnívá, že pražský projekt čipové karty Opencard je nedůvěryhodný a je příčinou nehorázného mrhání veřejnými prostředky. Proto by vedení pražského magistrátu v čele s primátorem Pavlem Bémem mělo nahradit případnou škodu a okamžitě rezignovat na své funkce. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti SANEP.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský primátor Pavel Bém a jeho náměstek Rudolf Blažek

Článek

Bezmála dvě třetiny lidí pokládají celý projekt za nedůvěryhodný a jen čtvrtina dotázaných v něj má nadále důvěru.

Každý desátý Čech si například myslí, že se jednoznačně jedná o podvod, každý pátý se pak domnívá, že je to zbytečný projekt, a 37 procent lidí označilo projekt za nehorázné mrhání finančními prostředky. Jen pětina respondentů pokládá Opencard za výborný projekt, ostatních 12 procent na to nemá ucelený názor.

Třetina lidí by pak ráda viděla promátora Pavla Béma a zbytek vedení města nahradit případné škody. O něco méně, 29 procent, dokonce požaduje jejich okamžitou rezignaci. Podle pětiny by měli radní dostat možnost obhájit se před soudem.

 K tomu, jak město projekt Opencard obhajovalo, se drtivá většina občanů stavěla skepticky. Více než tři čtvrtiny respondentů deklarovaly nedůvěru v obhajobu radních, jen devět procent lidí se s ní spokojilo.

Opencard zatím Pražanům slouží jako tramvajenka, platební karta na parkování v Praze 1 a čtenářský průkaz v městské a Národní technické knihovně. Audit projektu Opencard vzbudil velký rozruch po celé zemi, přestože se týká spíše obyvatel hlavního města. Poukázal totiž na možné podvodné praktiky ve vedení metropole, v jehož čele stojí mediálně známý Bém.

Radnice výsledky auditu, který zpracovala společnost NEXIA AP, zpochybnila. Bém navíc zadal šéfovi magistrátu audit nový. Za viníky nakonec byli označeni jediní radní, kteří nejsou členy ODS. Ta je hodlá svrhnout, radnice by tak byla zcela v jejich moci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám