Hlavní obsah

Kvůli odškodnému se obraťte na organizátory cesty, vzkázal Čechům uneseným v Libanonu Chovanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci na požadavek čtyř z pěti Čechů, kteří byli loni uneseni v Libanonu a nyní požadují po státu odškodné 40 miliónů korun, vzkázal, že není na místě. Podle něj by se měli s žádostí o odškodnění obrátit na organizátory své cesty.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Podle ministrova vyjádření pro Českou televizi vynaložil stát maximální úsilí, aby unesené dostal zpět do vlasti. "Za to si (stát) zaslouží poděkování, nikoli žalobu," uvedl Chovanec.

"Pokud si zachránění rukojmí myslí, že mají nárok na peníze, ať se obrátí na ty, kteří zorganizovali jejich dobrovolnou cestu," doplnil.

Skupina zmizela loni v červenci v libanonském údolí Bikaá. Únosci podle překladatele z arabštiny Adama Homsiho při vyjednávání řekli české straně, že pokud nevyhoví požadavkům, prodají unesené Čechy radikální organizaci Islámský stát. Do Česka se vrátili začátkem letošního února.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Unesení, vedle překladatele Homsiho také advokát Jan Švarc a dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, v žádosti napsali, že stát při řešení jejich únosu selhal. [celá zpráva]

Argumentují, že kdyby české tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu vůbec dojít. Civilní rozvědka podle nich totiž měla informaci, že se plánuje nějaká forma odvety za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Odškodné nežádá pouze poslední účastník výpravy, vojenský zpravodajec Martin Psík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám