Hlavní obsah

Koronavirus už tu může být, ale není důvod k panice, vzkazuje ministerstvo

Novinky, jas
Aktualizováno

O dalším vývoji situace ohledně šíření koronaviru ve čtvrtek jednala Ústřední epidemiologická komise. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po jednání na tiskové konferenci uvedl, že je možné, že koronavirus v Česku již je, nebo brzy bude, zatím však nebyl potvrzen. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) nabádal k ostražitosti, zároveň však varoval před panikou.

Článek

„Musíme být ostražití, ale k jakékoliv panice není důvod,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že riziko výskytu nemoci v ČR je nepochybně vysoké.

„První případ neznamená epidemii,” dodal Vojtěch a pozastavil se nad neadekvátními reakcemi některých občanů.

Hlavně žádnou paniku, hlavní je osobní hygiena, vzkazuje epidemiolog

Koronavirus

Ministerstvo obeslalo všechny lékaře, aby měli informace a znali postupy, jak postupovat při podezření na koronavirus u pacienta. Doposud bylo provedeno 135 testů, všechny s negativním výsledkem. Někteří lidé byli vyšetřeni opakovaně.

Foto: Novinky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová

„To, že někdo má horečku a kašel, neznamená, že trpí touto nemocí,” dodal Vojtěch a připomněl, že většina testovaných měla právě chřipku.

Koronavirus v rychlosti šíření překonává MERS, SARS i ebolu

Koronavirus

„Představte si, že je to běžné respirační onemocnění. Do měsíce se dá očekávat, že se to sem dostane. Možná už tady je, to je otázka statistiky,” dodal náměstek ministra Roman Prymula.

„Nebudeme testovat každého, kdo byl v Itálii”

Za problémové lokality označil Írán, Jižní Koreu a severní Itálii, kde dochází k šíření nákazy. „Nebudeme testovat každého, kdo byl v Itálii,” zdůraznil ministr a připomněl, že důležitá je celková klinická anamnéza.

Ministr apeloval na lidi mířící do zahraničí, aby se registrovali do systému DROZD.

Rizikovými skupinami koronaviru jsou primárně senioři nad 70 let, případně lidé s přidruženými chorobami. Pro zdravé jedince nemoc není kriticky nebezpečná a nepředstavuje život ohrožující stav. Inkubační doba je i nadále 14 dnů.

Rizikovou skupinou jsou rovněž zdravotníci, pro něž je třeba zajistit ochranné pomůcky, což podle ministra zajistí Státní správa hmotných rezerv (SSHR). Podle ministra by měly být respirátory dostupné v řádu týdnů.

Ministr v rámci přípravy na případný výskyt koronaviru v ČR již dříve nařídil státním nemocnicím, aby se předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu.

Lidé mezitím vykoupili respirátory chránící před nákazou koronavirem a někteří si v rámci předběžné opatrnosti začali doma tvořit zásoby trvanlivých potravin.

Jak se chovat při podezření na koronavirus a jak chránit sebe i okolí

Koronavirus

Odkud a jak se koronavirus šíří a jaké jsou jeho příznaky

Koronavirus

Lékaři doporučují jako prevenci před nákazou dodržování základních hygienických pravidel a časté mytí rukou. V případě nákazy doporučují kontaktovat lékaře telefonicky a nerozšiřovat nákazu dále.

Ministerstvo zahraničí kvůli rozšíření koronaviru v Itálii, nedoporučuje českým občanům cesty do nejpostiženějších oblastí na severu země.

Lidé vyrazili nakupovat. Utratí i 12 tisíc, říká prodavačka

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám