Hlavní obsah

Kvůli H5N1 vybijí chovatelům v Tisové všechnu drůbež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TISOVÁ

V Tisové na Orlickoústecku kvůli výskytu patogenního viru H5N1 ptačí chřipky v krůtí farmě začali ve čtvrtek večer povolaní pracovníci likvidovat také drůbež místních chovatelů. Ještě během noci chtějí usmrtit všechny ptáky, je jich asi 1000. Rozhodnutí vydala krajská veterinární správa. Podle informací televize Nova se krocani na farmě v Tisové nakazili ze slámy v podestýlce.

Článek

"Bude se chodit od stavení ke stavení a drůbež usmrcovat. Dá se do pytle a na valníku odveze do areálu farmy, kde bude uskladněna ve speciálních kontejnerech," řekl Aleš Černohorský z krajského hasičského sboru.

Po likvidaci drůbeže se budou kurníky dezinfikovat, upřesnil ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč.

"Když to musí být, je to smutné, ale hlavně, že vir není přenosný na člověka," řekla obyvatelka Tisové Marie Doležalová, která chová asi deset slepic.

Nova: drůbež se nakazila ze slámy v podestýlce

Televize Nova uvedla, že krocani na farmě v Tisové virem ptačí chřipky nakazili ze slámy v podestýlce. "Zdrojem nákazy by měla být kontaminovaná podestýlka, ke které mělo přístup volně žijící ptactvo," řekl Nově Zbyněk Semerád, vedoucí odboru ochrany zvířat ze Státní veterinární správy.

Výskyt viru ovlivní obchod, Rusko již oznámilo, že omezí dovoz drůbeže z ČR. Polsko již dovoz živé drůbeže z Česka zakázalo.

V ochranném pásmu se drůbež vybíjet nebude

Kvůli bezpečnosti lidí i dalších zvířat Státní veterinární správa vymezila kolem farmy ochranné tříkilometrové pásmo a desetikilometrové pásmo zvýšeného dozoru, to se dotýká deseti obcí. Zde se chovy likvidovat nebudou, řekl Černohorský.

"V tříkilometrovém pásmu se budou odebírat vzorky a zjišťovat přítomnost viru," uvedl.

Malochovatelé z okolních obcí musí nahlásit počet drůbeže na obcích, velkochovatelé veterinární správě, dodal Černohorský.

.: Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

Pro obec Tisovovou a okolí nyní platí přísná bezpečnostní opatření. Chovatelé musí sledovat zdravotní stav domácí drůbeže. Drůbež nesmí převést za ochranné pásmo, to platí i pro vejce nebo naporcované maso.

Areál farmy Zemědělského obchodního družstva Zálší byl kvůli ptačímu viru uzavřen ve středu. V pěti halách bylo asi 6000 krůt. První úhyny začaly v neděli. Do čtvrtečního odpoledne pracovníci zlikvidovali ptáky ze tří hal. [celá zpráva]

V pátek a v sobotu bude dekontaminace farmy pokračovat. V sobotu se z farmy vyveze dekontaminovaná sláma a další materiál. Dezinfekce musí působit 24 hodin. Desítky hasičů, vojáků, včetně 20 zaměstnanců farmy, dostaly lék proti ptačí chřipce Tamiflu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám