Hlavní obsah

Kvůli chemikáliím platí v Libčanech stav nebezpečí

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Likvidace nebezpečných chemikálií, které policie nalezla při víkendové razii v areálu firmy Snog HK v obci Libčany na Královéhradecku, probíhá od pondělí 15:00 v rizikovém režimu. "Stav nebezpečí jsem vyhlásil pro celé katastrální území Libčan. Umožní nám to vstupovat na soukromé pozemky," uvedl v pondělí hradecký hejtman Pavel Bradík (ODS).

Článek

Evakuace občanů ale podle Bradíkových slov nebude potřeba. Základní práce na zjištění jedů, které zaplatí kraj ze svých havarijních fondů,  budou trvat zhruba dva týdny.

V objektech se našlo přes tisíc druhů chemikálií včetně fenolů, kyanidů a bílé rtuti. "Jsou tam toho tuny a jde vesměs o látky rizikové pro životní prostředí. O detailech nemohu mluvit," sdělil ředitel pražské společnosti  Dekonta Karel Petrželka. Jeho firma má nyní za úkol obsah skladů zdokumentovat a ekologicky zneškodnit.

Objekt je uzavřen a zůstává pod dohledem policie. Čtyři zaměstnanci firmy Snog HK byli obviněni z několika trestných činů a vzati do vazby. Policejní specialisté měli areál na mušce od letošního února. "Získali jsme informace z podsvětí, že v oblasti Královéhradeckého kraje jsou jistými osobami nabízeny vysoce nebezpečné látky, proto jme se začali případem intenzivně zabývat. Vyšlo najevo, že prověřované osoby mají úzký vztah k firmě Snog a že dvě z nich v této firmě působí," oznámil Právu Zdeněk Zelenka z policejního prezídia.

Kontroloří se dříve k odpadům nedostali

Obviněným hrozí až patnáctileté tresty vězení a není vyloučeno, že počet obviněných se zvýší.

Podle dostupných informací má firma Snog HK certifikát k podnikání v oblasti nakládání s odpady, a to i nebezpečnými. Hejtmana Bradík však tvrdí, že podnikala nad rámec tohoto povolení.

Do míst, kde podezřelou činnost vykonávala, v minulosti odmítla vpustit kontroly. "Devadesát procent této činnosti firma prováděla na vedlejších, soukromých pozemcích, kam nebyl umožněn vstup kontrolních orgánů," poznamenal Bradík. To byla podle jeho slov příčina, proč nedovolené hospodaření s rizikovými jedy úřady nezjistili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám