Hlavní obsah

Kvůli Altnerovi čelí Zeman trestnímu oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman čelí trestnímu oznámení, které na něj podal Jaroslav Novák, známý pod přezdívkou Večerníček. Podle Nováka se Zeman dopustil zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinnosti při správě cizího majetku tím, že uzavřel s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o zastupování ve sporu o Lidový dům.

Článek

Novák podal trestní oznámení v pondělí poté, co se dozvěděl, že se k témuž kroku  údajně chystá ČSSD. "Nechtěl jsem, aby mě předběhli," řekl Novinkám Novák. Důrazně přitom popřel, že by za jeho trestním oznámením stál kdokoliv ze současného vedení ČSSD, jehož by byl "prodlouženou rukou".

Zodpovědnost za současnou situaci, kdy právník Altner požaduje po ČSSD zhruba 19 miliard korun za vysouzení Lidového domu včetně sankcí a penále, nenese pouze Zeman, nýbrž všichni předsedové, kteří přišli po něm, tvrdí Novák. "Včetně Špidly, Grosse a možná i Paroubka," dodává s tím, že ani současný předseda ČSSD se kauze zpočátku příliš nevěnoval.

Trestní oznámení podal i na Altnera

Novák podal trestní oznámení i na Zdeňka Altnera, který se podle něj dopustil spolupachatelství a lichvy. Ke kauze Lidový dům ho podle Nováka přivedl v roce 1997 Ivo Svoboda. Tehdy prý už bylo ze tří čtvrtin jisté, že ČSSD spor vyhraje.

"Nevím, jak přinutili Zemana, že podepsal to, co podepsal. Zrušil smlouvu s právníkem, který jí nabízel zastupování za neskonale lepších podmínek," uvedl Novák.

Zeman v Nedělní partii televize Prima řekl, že strana byla v té době v obtížné finanční situaci a neměla na zaplacení právníků. Přistoupil proto na smlouvu, podle které neměl Altner v případě neúspěchu dostat žádný honorář, v případě výhry měl získat deset procent vysouzeného majetku. [celá zpráva] Zároveň vyzval nynější vedení sociální demokracie, aby smlouvu s Altnerem zveřejnila.

Večerníček chce upozornit na jiné kauzy

Novák zvaný Večerníček je svými trestními oznámeními na politiky proslulý. Podával například i trestní oznámení na nynějšího premiéra Mirka Topolánka v kauze VAE. Police kauzu odložila. Stejně tak i na předsedu Strany zelených  Martina Bursíka před červnovými volbami. Chtěl, aby policie prošetřila, zda nynější vicepremiér nezískal dům na Malé straně podvodem. V jeho hledáčku se ocitl i předseda ČSSD Jiří Paroubek kvůli zásahu na CzechTeku v roce 2004.

Novinkám Novák sdělil, že se podobným tématům věnuje i proto, aby přitáhl pozornost médií k jiným kauzám, kterým se podle něj nikdo nevěnuje. V této souvislosti připomněl, že se zabývá případy zhruba čtyř tisíc nevinných lidí, kteří byli v České republice údajně neprávem odsouzeni a posláni do vězení. "Třeba se mě někdo i na to bude ptát," uvedl Novák.

Reklama

Související články

Altner chce, aby jeho dluhy platila ČSSD

Advokát Zdeněk Altner uvažuje o tom, že do sporu se sociálními demokraty zapojí stát jako dalšího věřitele strany. Na středeční tiskové konferenci uvedl,...

Altner podá trestní oznámení na Paroubka

Advokát Zdeněk Altner chce podat trestní oznámení na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další osoby, které se měly podílet na zkreslení majetkových poměrů strany....

Výběr článků

Načítám