Hlavní obsah

Kurdský politik Muslim pochválil český soud za to, že nepodlehl tlaku Turecka

Praha

Kurdský politik Sálih Muslim považuje své propuštění v Česku za rozhodnutí nezávislého soudu, který nepodléhá politickým tlakům. Odmítl kritiku Turecka, podle něhož rozhodnutí o neuvalení vazby na kurdského politika je politické a znamená podporu teroristické organizace.

Foto: Petr Horník, Právo

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim.

Článek

Po svém propuštění Muslim řekl, že se ho turecká vláda snaží umlčet, protože v Evropě upozorňuje na zabíjení kurdských civilistů. Tvrdí, že byl do Prahy pozván na třídenní oficiální konferenci „českými velvyslanci“, které však nejmenoval. Popřel, že by měl cokoliv společného s teroristickými bombovými útoky v Ankaře.

Turci Muslima spojují s bombovým útokem v Ankaře z března 2017, který podle nich zosnovala výkonná rada Kurdské strany pracujících. Dřívější zatykač z prosince 2016 ho pak spojil s jiným bombovým útokem, při němž zemřelo 29 lidí a dalších 87 bylo zraněno.

„V té době jsem byl v Evropě. Jsem politik, nemám s tím nic společného. Co se děje uvnitř Turecka, nás nezajímá. Zaměřujeme se na situaci na severu Sýrie,“ uvedl Muslim.

Politik měl přátelské vztahy s Tureckem

Vztahy Muslima s Tureckem byly svého času přátelské. V roce 2015 například dohlížel na operaci, při níž byla po dohodě s Turky přemístěna hrobka děda zakladatele osmanské říše šácha Sulajmána. Jeho hrob v Sýrii byl považován za tureckou enklávu na syrském území. Kurdové zaštítili operaci, při níž turečtí vojáci hrobku přemístili do vzdálenosti asi 250 metrů od turecké hranice v syrské provincii Aleppo.

Poté se se ale dobré vztahy s Tureckem podle Muslima pokazily. Proč se tak stalo, tomu Muslim nerozumí.

„Kurdský problém v Turecku a v Sýrii jsou dvě oddělené věci a budou se řešit každá zvlášť. My v Sýrii při řešení musíme jednat se Syřany, Araby, Turkmeny a dalšími, ne s Tureckem. Své vztahy s Tureckem ale nepřerušíme. Sdílíme hranici, na obou jejích stranách žijí členové stejných rodin a kmenů. Hlavním důvodem současné situace je turecká fobie z Kurdů. Nechtějí, aby získali svá práva nikde, v Turecku, Sýrii ani v Iráku. Při zpětném pohledu vidím, že Turecko nikdy nestálo o mír s Kurdy. Kdyby s Kurdy spolupracovalo, bylo by nejsilnější zemí Blízkého východu. Místo toho na nás útočí v Afrínu, v Kobani. Zabíjí nevinné lidi,“ řekl Muslim v rozhovoru pro server Al-Monitor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám