Hlavní obsah

Kuchtovou čeká další funkce. Po ministryni a učitelce se stane ředitelkou

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Ještě jako politička zažila raketový vzestup, ale také pád. Exministryně školství, která odešla z vlády na nátlak premiéra Mirka Topolánka v září 2007, a bývalá první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová už však zase šplhá na společenském žebříku vzhůru.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

Článek

Ještě nedávno učila němčinu na soukromé vysoké škole, odkud byla ale vyhozena. Stalo se to poté, co na zářijovém sjezdu propadla v souboji s Martinem Bursíkem do role řadové členky zelených.

Dál sice má trvalé bydliště v Českém Krumlově, kde je i členkou zastupitelstva za zelené, ale z Prahy se vracet nemusí. Stala se totiž ředitelkou Dětského domova v Klánovicích, jehož zřizovatelem je po ministerstvu školství pražský magistrát.

„Magistrátní úředníci pro ni hlasovali jako jeden muž ve výběrovém řízení, kterého se účastnilo dalších šest lidí, kteří na rozdíl od Kuchtové mají za sebou dlouholetou praxi v této oblasti i příslušné odborné znalosti. Proč bývalá politička porazila tyto odborníky?“ ptá se Práva čtenář, který nechce být jmenován, a dožaduje se odpovědi.

Kuchtová Právu vysvětlila: „Bylo tam sedm lidí, ne šest, tři byli přímo z ústavu, ve kterém přitom došlo k vážnějšímu problému. Komise proto dala přednost někomu z venku než těm, kteří jsou ve věci zainteresováni.“

Ředitelka podle svých slov tématu institucionální výchovy rozumí. „Touto věcí jsem se na ministerstvu školství zabývala především. Já jsem prostě přišla s konceptem, který se líbil. S tím, že se pokusíme vytvořit bytové jednotky a děti integrovat mezi normální komunitu do obcí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám