Hlavní obsah

Kuchtová: kvůli Lužnému hrozí odchod zelených z koalice

Novinky, fia
PRAHA

Spor o nástupce bývalé ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) by mohl skončit i odchodem zelených z koalice, pokud by lidovci a ODS odmítli v čele resortu Dušana Lužného. Exministryně Kuchtová to řekla v Nedělní partii televize Prima. Její náměstek, na kterém se jako na jediném kandidátovi shodla minulý týden Republiková rada zelených, je ale trnem v oku jak KDU-ČSL, tak premiéra Mirka Topolánka.

Článek

Kuchtová řekla, že v případě odmítnutí Lužného bude záležet na předsednictvu, Republikové radě a poslaneckém klubu zelených, jak se k situaci postaví. Na otázku, zda by se strana mohla rozhodnout opustit vládní koalice, Kuchtová odpověděla: "I toto hrozí".

"Já bych preferovala, kdyby koaliční partneři respektovali rozhodnutí našeho nejvyššího stranického orgánu," uvedla Kuchtová a připomněla, že zelení také respektovali rozhodnutí lidovců v případě jejich předsedy Jiřího Čunka, který byl stíhán pro podezření z přijetí úplatku.

Nominace Lužného se nezamlouvá premiérovi Mirkovi Topolánkovi, podle kterého byl Lužný příliš úzkým spolupracovníkem Kuchtové a řídil by ministerstvo podobným stylem jako Kuchtová. Premiér ale řekl, že by uvítal "raději diskontinuitu než kontinuitu" a manažerské pochybení bývalé ministryně označil za "velmi výrazné".

Premiér by měl podle Kuchtové ocenit její vstřícnost, tedy rezignaci. "Měli by ocenit kandidáta z akademického prostředí, který zná resort, a my na něm trváme," uvedla.

Šojdrová by ruku pro Lužného nezvedla

Výhrady k Lužnému mají také lidovci v čele se šéfkou sněmovního školského výboru Michaelou Šojdrovou, která byla v nedělním diskusním duelu na Primě soupeřkou Kuchtové. Nelíbí se jí, že Lužný v roli poradce a náměstka Kuchtové vlastně také přispěl k pochybení ministerstva.

"Pan náměstek Lužný působí dojmem slušného, vstřícného člověka, ale o jeho názorech nic nevím, nevyjadřuje se," řekl Šojdrová a vytkla Lužnému, že nezasáhl v době, kdy se řešilo ohrožení čerpání peněz pro vzdělávání z fondů Evropské unie. Úzkou spolupráci s Kuchtovou považuje za nedostatek. "Teď bych pro něj ruku nezvedla," řekla Šojdrová.

Lužný byl poradcem Kuchtové a později i zastupujícím náměstkem ministra, v úřadu působí zhruba devět měsíců.

Reklama

Související články

Topolánek nechce Lužného ministrem školství

Premiér Mirek Topolánek (ODS) naznačil, že není spokojen s kandidaturou člena předsednictva zelených Dušana Lužného na uvolněné křeslo ministra školství....

Výběr článků

Načítám