Hlavní obsah

Kubinyi zvažuje žalobu na Součkovou

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi (ČSSD) zvažuje podat trestní oznámení na svoji předchůdkyni Marii Součkovou kvůli smlouvě, kterou podepsala s brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem o zastupování státu ve sporu s firmou Diag Human. Součková ji podle právníka, který na ministerstvu prováděl audit, podepsala bez výběrové řízení a překročila tak svoji pravomoc.

Foto: Jan Dušek

Jiří Suchý a Jitka Molavcová slavili v Kroměříži velký úspěch.

Článek

Pokud by Kubinyi trestní oznámení na Součkovou skutečně podal, byl by to první případ v historii, kdy by ministr žaloval svého předchůdce, pikantnější o to, že je spojuje stejná politická příslušnost. "Pokud se to prokáže, trestní oznámení podám," uvedl Kubinyi s tím, že tento krok považuje za pravděpodobný a že by měl mít ve věci jasno do konce týdne.

Nováčka již vyzval, aby mu poskytl originál smlouvy, protože na ministerstvu není k dispozici, pouze kopie a faktury, které na ní odkazují. "Zákon umožňuje oslovení pouze jednoho zájemce, ale dál také říká, že musíte v písemné zprávě zdůvodnit, proč jste ho vyzval a upřesnit podmínky výběrového řízení," řekl v úterý na tiskové konferenci Kubinyiho advokát Pavel Čapčuch s tím, že žádná taková zpráva se na ministerstvu nenachází.

Výběrové řízení musí být podle Čapčucha státem vypsáno, pokud výše plnění přesáhne 2 milióny korun. V případě vítězství ve sporu s Diag Human měl Nováček obdržet celých 170 miliónů.

Podle Čapčucha je tak smlouva neplatná a Nováček by měl vrátit i honorář, tedy deset miliónů korun, které mu náležely bez ohledu na výsledek sporu. O dalších deset miliónů se chce ale Nováček ještě soudit kvůli vypovězení smlouvy ze strany ministerstva.

Součková: Kubinyi se unáhlil

Samotná exministryně Součková je ale přesvědčena o tom, že postupovala zcela správně. Právu řekla, že se Kubinyi unáhlil. "Hodnotila bych to tak, že pan ministr velmi rychle všechno ví, stejně jako když po nástupu na ministerstvo řekl, že se tato kauza nedá vyhrát. A že v tuto chvíli ví, že jsem spáchala trestný čin," uvedla Součková s tím, že zákon neporušila.

"Podle zákona o zadávání veřejných zakázek, pokud se jedná o ochranu utajovaných skutečností anebo o oblast, která znamená vysokou finanční újmu, lze využít paragraf 50, což je výzva jednomu zájemci," řekla. Podle svých slov by Kubinyimu radila, aby se řídil příslovím Dvakrát měř, jednou řež.

Řízení obnovit nelze

Kubinyi také potvrdil, že obnovení rozhodčího řízení není možné. Na to už v sobotu jako první upozornil deník Právo poté, co předsedkyně sněmovní vyšetřovací komise Hana Šedivá i samotný ministr prohlašovali, že chtějí řízení obnovit. [celá zpráva]

Státem již vyplacená 326,6milionová záloha na celkové odškodnění Diagu je podle Kubinyiho ztracena, nové informace o firmě Diag Human, které zjistila parlamentní komise, však podle něj mohou významně přispět k snížení škody pro stát.

Trumfem politiků má být údajné sdělení dánské firmy Novo Nordisk, že počátkem devadesátých let ukončila spolupráci s předchůdkyní Diagu firmou Conneco nikoli kvůli pomlouvačnému dopisu tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara, ale že jí dlužila peníze. Čapčuch k tomu uvedl, že pokud je tato informace pravdivá, pak nelze vinit stát ze způsobení škody.

Výši odškodného firmě Diag Human stanoví rozhodčí senát. Kubynyi řekl, že teoreticky by stát už nemusel Diagu zaplatit nic. Podle úterního vyjádření ministra nepostupoval stát v celé kauze zrovna šťastně. "Pokud parlamentní komise předloží důkazy o tom, že někdo ze státních úředníků či právníků najatých státem pochybil, budu postupovat podle litery zákona," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Diag Human: soud odmítl žaloby ministerstva

Jako bezpředmětné odmítl Krajský soud v Brně žaloby ministerstva zdravotnictví proti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a společnosti Diag Human....

Kubinyi se chce zbavit sporu s Diag Human

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi by se rád zbavil sporu státu s firmou Diag Human tím, že by celou kauzu předal Úřadu pro zastupování státu ve věcech...

Obnova řízení s Diagem není možná

Obnova rozhodčího řízení, kterou chce ve sporu státu s firmou Diag Human navrhnout na základě nových skutečností, zjištěných sněmovní vyšetřovací komisí,...

Výběr článků

Načítám