Hlavní obsah

Kuberovy šance stouply. Podpoří ho ANO

Právo, tin

Šance senátora Jaroslava Kubery (ODS) na předsedu Senátu mírně stouply. Na druhou nejvyšší ústavní funkci ho zřejmě podpoří i šestičlenný senátní klub ANO. Právu to ve čtvrtek řekla jeho předsedkyně Zdeňka Hamousová. „V současné době jsem připravena podpořit kolegu Kuberu na předsedu Senátu,“ sdělila.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

Podle ní jde o většinové stanovisko klubu ANO, i když debata ještě bude pokračovat. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš několikrát Kuberu veřejně vyzdvihl, hnutí proti němu ani nepostavilo ve volbách protikandidáta.

ODS ve čtvrtek jednala i s kluby ČSSD a Senátor 21. „Částečně jsme uspěli. Jsem optimistou, že se dokážeme dohodnout,“ řekl Právu předseda klubu ODS Miloš Vystrčil.

ODS má 18 senátorů, stejně jako STAN. Obě strany se dohodly, že budou jako dvě nejsilnější strany postupovat společně ve dvojbloku. Na kandidátovi na předsedu Senátu se ale zatím neshodují, STAN navrhuje šéfa klubu Jana Horníka.

Patnáctičlenný klub lidovců se pokouší druhou nejvyšší funkci ve státě získat pro Václava Hampla, kterého by zřejmě podpořil i SEN 21.

Oba kluby navrhují, aby v tajné volbě předsedy Senátu šlo proti sobě víc kandidátů. ODS a STAN to odmítají, chtějí, aby na předsedovi byla dohoda, tak jako předtím. S tím souhlasí i kluby ANO a ČSSD.

Reklama

Související články

Kubera ohrožen, pomůže mu Valenta

Vítěz senátních voleb ODS nasadila všechny páky, aby měla nejsilnější klub, a mohla tak navrhnout a v tajné volbě prosadit Jaroslava Kuberu jako předsedu...

Výběr článků

Načítám