Hlavní obsah

Kuberovo místo chce hejtman i ředitel

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Na prázdné křeslo v Senátu po zesnulém Jaroslavu Kuberovi (ODS) chce dohromady 11 kandidátů. V pondělí skončila lhůta pro podání kandidátky, doplňovací volby se budou konat 27. a 28. března.

Foto: Vít Šimánek, ČTK/AP

Jaroslav Kubera

Článek

Úplný seznam jmen má zatím k dispozici teplický magistrát. „Následovat bude přezkoumávání podaných přihlášek, budeme kontrolovat všechny údaje. Pak dochází k registraci přihlášek,“ uvedla v pondělí Pavla Doksanská z teplického magistrátu s tím, že rozhodnutí o registraci padne nejpozději 27. února.

Zatím je jasno o sedmi kandidátech. A v Teplicích, kde Kubera po léta vévodil ať už jako primátor, či senátor, se těžko určuje favorit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Teplic Hynek Hanza

Nepsaným Kuberovým dědicem by měl být Hynek Hanza (ODS), kterému předloni svěřil Kubera primátorský řetěz Teplic. Stejně jako jeho předchůdce by mohl propojovat vysokou politiku s komunální.

Za KSČM se hodlá ucházet o post v horní komoře hejtman Oldřich Bubeníček, který v čele Ústeckého kraje stojí od roku 2012.

Foto: Petr Horník, Právo

Oldřich Bubeníček (KSČM)

Dalším želízkem v ohni je kandidát klubu Senátor 21, ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. Ten už si jednou senátní volby vyzkoušel, přede dvěma lety sice ve druhém kole s Kuberou prohrál, získal ovšem velmi solidních 44,4 procenta hlasů.

Podporu má Bergman i u TOP 09. „V Ústeckém kraji je potřebné více než kde jinde se spojovat s dalšími demokratickými stranami a subjekty, které reprezentují podobné hodnoty. Těší mě, že po společné kandidátce do krajských voleb jsme teď dokázali, že se umíme dohodnout i na podpoře kandidáta do Senátu,“ uvedl šéf ústecké TOP 09 Michal Kučera.

Sázka na starosty

Do popředí zájmu na sociálních sítích se v posledních dnech dostal kandidát pirátů Tomáš Tožička. Levicový publicista a aktivista musel čelit při své obhajobě kandidatury odpůrcům i z řad příznivců pirátů.

Zejména se musel vypořádat se svými výroky, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti a Stalin byl proti nim vrah amatér. Tožičku doporučil ústecké buňce i šéf pirátů Ivan Bartoš. A ta mu dala výraznou podporu, navzdory emotivním debatám.

Piráti chtějí v Senátu muže, podle kterého je kapitalismus zločin proti lidskosti

Domácí

Ostatní strany sázejí zejména na své starosty. ANO vyšle do voleb starostku Bíliny Zuzanu Bařtipánovou. Ta v čele města vystřídala Bubeníčka, který Bílinu vedl od roku 2015 do roku 2018.

Sociální demokraté zase spoléhají na starostu Duchcova Zbyňka Šimberu. Za STAN pak bude kandidovat starostka Hrobčic Jana Syslová.

V Rudolfinu se rozloučili s Kuberou

Domácí

SPD se zatím nevyjádřila. Magistrát Teplic dosud nezveřejnil jména jednotlivých kandidátů. Stane se tak až po ukončení registrace. Včerejšek byl teprve posledním dnem pro přihlášky.

Lidovci nikoho nenominovali. „Podpora některých z kandidátů je zatím v jednání,“ řekla Právu mluvčí KDU-ČSL Kateřina Procházková.

Reklama

Výběr článků

Načítám