Hlavní obsah

Kubera z ODS chce spolupracovat se Svobodnými, ti se mu vysmáli

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera naznačil, že by ODS mohla v budoucnu navázat užší spolupráci se Stranou svobodných občanů. Šéf Svobodných Petr Mach to odmítl. Tvrdí, že spíše někteří z ODS by měli přejít do jeho strany, která roste.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Článek

„První krok určitě bude – a v ODS na něj všichni slyší – sbližování se Svobodnými. Program Svobodných je v podstatě program ODS s malými úpravami,“ řekl v rozhovoru pro Tyden.cz Kubera.

Podle něj by spolupráce ODS a Svobodných měla zabránit tříštění pravice. „Třeba první krok by mohl být, že by se Svobodní mohli prezentovat na našem kongresu. Mohl by tam vystoupit pan Mach (předseda strany) nebo někdo od nich,“ navrhl Kubera. Kongres ODS se bude konat 17.–18. ledna v pražském hotelu Clarion.

ODS je prohnilá, tvrdí Mach

Předseda Svobodných Petr Mach ovšem rázně odmítl, že by jeho strana uvažovala o užší spolupráci s ODS. „V žádném případě. Jsme strana, která roste, kdežto ODS postupně zaniká. Jakékoli spojování by nás poškodilo, nemá pro nás žádný smysl,“ řekl Právu Mach.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Ten má spíš ambice ODS ubrat nejen voliče, ale i členy. „ODS je z našeho pohledu hodně prohnilá. Je v ní spousta slušných lidí, mezi nimi pan Kubera. Spíše jsme otevřeni tomu, aby ti členové ODS, kteří už to tam nemohou vydržet, přešli k nám,“ uvedl Mach. Zároveň ale poznamenal, že Svobodní neberou jen tak někoho, mají poměrně přísné přijímací pohovory. „Uchazeče se například ptáme, jaké má názory na zákaz kouření v restauracích či na Evropskou unii,“ řekl Mach.

ODS získala v posledních volbách 7,7 procenta, Svobodní 2,48.

Reklama

Výběr článků

Načítám