Hlavní obsah

Kubera: Čína se bojí, aby nedopadla jako Sovětský svaz

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se v úterý na schůzce s čínským velvyslancem ohradil proti kritice ze stany Číny, které se nezamlouvala Kuberova účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Šéf horní komory českého parlamentu velvyslanci připomněl, že ČR je suverénní zemí a Peking to musí respektovat. Uvedl, že země se ve skutečnosti bojí toho, že dopadne jako Sovětský svaz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

Kubera uvedl, že si s velvyslancem Čang Ťien-minem vyměnili názory, žádný závěr z debaty ale nevyplynul. Čínský velvyslanec podle předsedy Senátu prezentoval pozici Pekingu k otázce celistvosti Číny.

Jen kazíte pověst Číny v Česku, vytkl Zaorálek velvyslanci rušení koncertů

Domácí

„Z čínské strany je potřeba větší velkorysosti. My chápeme jejich pozici, ale oni zase musí chápat naši,” řekl Kubera. Peking podle něj nemůže vystupovat vůči České republice z pozice síly a hrozit jí.

Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz
předseda Senátu Jaroslav Kubera

Čang na schůzce zopakoval svou kritiku kvůli Kuberově účasti na tchajwanské recepci na počátku října, kde předseda Senátu vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotografoval se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR.

Čína se bojí, aby nedopadla jako Sovětský svaz

Kubera uvedl, že ví, že Peking nepovažuje Tchaj-wan za samostatnou zemi, zároveň to ale neznamená, že by jako šéf jedné z českých parlamentních komor neměl s tchajwanskými představiteli mluvit. Už na počátku října upozorňoval, že Tchaj-wan je pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Kubera v úterý novinářům řekl, že čínská citlivost k otázce územní celistvosti je dána obavami z rozpadu země. „Ve skutečnosti nejde ani o Tibet, ani o Tchaj-wan, ale o celistvost Číny jako takové, myslím tím pevninské Číny. Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz. Kdyby jednotlivé regiony začaly usilovat o jakousi samostatnost, tak pro Čínu je to zdrcující,” řekl.

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám