Hlavní obsah

Kubera chce v Senátu znovu navrhnout kuřárny v hospodách

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je to sotva pár dnů, co Sněmovna schválila zákon zakazující kouření v restauracích, a někteří senátoři už vymýšlejí, jak takzvaný protikuřák zmírnit. Například Jaroslav Kubera z ODS chce znovu navrhnout, aby v hospodách mohly vzniknout kuřárny. Právě pozměňovací návrh o kuřárnách, který ve Sněmovně předkládal poslanec Marek Benda (ODS), normu už jednou potopil.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz kouření by měl v hospodách v Česku platit od 31. května příštího roku.

Článek

„Rozhodně budeme navrhovat kuřárny,“ řekl v pondělí Novinkám Kubera. Dodal, že proti návrhu neexistuje žádný racionální argument, protože by se jednalo o oddělené místnosti, do kterých by nemusela obsluha.

„Naopak, když jste na plese a máte vyjít v minus pěti stupních v propocené košili ven..., co na tohle řeknou tihle zachránci národa?“ tázal se řečnicky Kubera. A vzápětí si odpověděl. „Oni řeknou, že jste tam nemuseli chodit. Ale oni nekuřáci také nemusí chodit do kuřácké hospody,“ prohlásil senátor, který je sám vášnivým kuřákem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Kuřárny už ve Sněmovně navrhoval Kuberův stranický kolega Marek Benda. Když se zákon na jaře projednával poprvé, dolní komora na ně kývla, což však následně potopilo celou normu.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) poté musel předložit protikuřácký zákon podruhé. Benda navrhl kuřárny znovu, tentokrát ale neuspěl. Hlasovalo pro ně jen 46 poslanců, proti jich bylo 86.

Jak to teď bude s „protikuřákem“?

  • Protikuřácký zákon schválila Sněmovna, nyní poputuje do Senátu. Horní parlamentní komora může návrh schválit tak, jak přišel ze Sněmovny. V tom případě ho dostane na stůl prezident Miloš Zeman.
  • Další možností je, že Senát pošle návrh zpět do Sněmovny s pozměňovacími návrhy. Poslanci by pak hlasovali, zda přijmou senátní nebo původní verzi.
  • Poslední možností je, že Senát normu zamítne. Ta by se pak vrátila do Sněmovny a poslanci by museli horní komoru přehlasovat 101 hlasy. Stejnou nadpoloviční většinu potřebují pro případ, že by chtěli poslanci setrvat na své původní verzi.

Nejedná se o jediný pozměňovací návrh, který se v Senátu chystá. Kubera chce rovněž posunout účinnost normy o dva roky. Podle něj je totiž nefér, že podnikatelé museli zbytečně investovat peníze do odvětrávání a klimatizací.

To, co v kuřárnách lidé dýchají, mi připadá naprosto nedůstojné
Jan Horník, předseda senátorského klubu STAN

Předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník Novinkám řekl, že si neumí představit, že by kuřárny podpořil. „V sobotu jsem zažil kuřárny ve Frankfurtu na letišti a to je uvnitř bílý dým a to, co tam ti lidé dýchají, mi připadá naprosto nedůstojné,“ sdělil.

Co se mu však nezdá, je restrikce ohledně opilců, kterou poslanci v zákoně nechali. Opatření říká, že pokud hospodský nevyhodí podnapilého člověka, může dostat až dvouletý zákaz činnosti.

„Za sebe musím říct, že by to chtělo vyškrtnout. Nařízení mi připadá na hlavu, je to perzekvování podnikatelů, připadá mi to až s prominutím idiotské,“ komentoval to Horník.

Na podporu kuřáren se netvářila ani předsedkyně senátorů ANO Zdeňka Hamousová. Nařízení ohledně podnapilých je podle ní k debatě. „Ale uvažuji tak, že když zákon vrátíme Sněmovně, kdovíkdy se to dostane na pořad dne,“ řekla.

Senát bude zákaz kouření řešit v lednu

Na dotaz, zda chtějí senátoři ČSSD nějaké změny v zákoně, šéf senátorů ČSSD Petr Vícha odpověděl, že bude důležité stanovisko legislativy. „Ale předpokládám masovou podporu zákona,“ zdůraznil.

Související téma:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Senát by měl zákon projednávat na lednové schůzi. Zákaz kouření v hospodách by měl platit od 31. května příštího roku.

Výběr článků

Načítám