Hlavní obsah

KSČM představila reformu penzí, finance zajistí vyšší odvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

KSČM představila svůj návrh, jak by měl v budoucnu vypadat důchodový systém v Česku. Do penze by lidé podle nich odcházeli v 63 letech. Věk by se dál zvedl jen tehdy, pokud by klesla nezaměstnanost, prodlužoval se život a nerodilo se víc dětí. Důchod by měl lidem vyplácet stát, a to aspoň ve výši 40 % průměrné hrubé mzdy. Udržitelnost soustavy má zajistit postupné zvyšování odvodů z nynějších 28 na 34,5 procenta.

Článek

Návrh představil v úterý místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku a expert KSČM na důchody Miroslav Opálka. Se stominutovou prezentací se chystá vystoupit v několika městech. "Snažíme se zachovat státní solidární pilíř, který by měl garantovat jistý životní standard v určité etapě života," řekl poslanec.

Se státním systémem jako hlavním zdrojem penzí počítá ve svém návrhu důchodových změn i ministr práce Petr Nečas (ODS). Vláda reformu penzí rozdělila do tří etap. Stihnout je chce do roku 2010. První část obsahuje další postupné zvyšování důchodového věku na 65 let a prodloužení povinné doby pojištění z 25 na 35 let. Věk roste už nyní každý rok o pár měsíců, a to na 63 let.

Komunisté jsou ale proti pokračování růstu věku. Se zvyšováním by začali případně až po roce 2035, ale jen za určitých podmínek. Podle Opálky lze udržet hranici 63 let a důchod na 40 procentech průměrné hrubé mzdy, když poroste hrubý domácí produkt (HDP), produktivita práce a porodnost.

Vláda plánuje ve třetí etapě i možnost přesměrovat část odvodů do spoření ve fondech. "Problém je v tom, kolik si lidé budou moci odložit. Někteří na to nebudou mít peníze," uvedl Opálka. Zdůraznil solidaritu "bohatých s chudými".

Peníze na důchody mají zajistit vyšší odvody

Opálka řekl, že ani komunistický návrh by ale nebyl bezbolestný. Postupně by do penzí putovalo kolem 12 procent HDP, nyní je to osm. Poslanec podotkl, že některé státy vydávají za penze takové procento HDP už teď. Peníze na důchody by zajistily vyšší odvody. Do roku 2020 by se zvedly z 28 na 29,6 procenta, o dvacet let později na 33,6 a od roku 2060 by činily 34,5 procenta. KSČM je i proti stropu na odvody.

Na změnách penzí se má shodnout komise parlamentních stran, jejímž je Opálka členem. Řekl, že pokud se nepodaří komunistické návrhy uplatnit, je účast KSČM ve skupině zbytečná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám