Hlavní obsah

Kryštof o víkendu životy motoristů neochránil

– PRAHA

Džungle na českých silnicích nekončí, a to i přes masivní policejní akci nazvanou Kryštof. Jen od pátku do neděle, tj. za necelé tři dny, zemřelo podle posledních zpráv na silnicích 22 lidí. Život obětem nezachránil ani Kryštof policejní, ani svatý patron řidičů. Nejčastějšími příčinami havárií byly opilost, rychlá jízda a nepozornost.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v Domě umění. Milan Pitlach uvádí výstavu Le Coubusier/ Chandigarh. 4.4.2013

Článek

Policisté vytáhli do boje se silničními piráty v pondělí. Stovky mužů zákona z nejrůznějších složek plnily pokyny svého nadřízeného, ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD), o nulové toleranci přestupků. Za uplynulých šest dní vybrala na pokutách téměř dva milióny korun.

Řádění smrti na našich silnicích ale nedokázala zastavit. Naopak. Počet mrtvých se koncem týdne razantně zvýšil. Nejčastější příčiny zbytečných ztrát lidských životů lze přitom shrnout do tří bodů: alkohol za volantem, přecenění vlastních řidičských schopností a nepozornost.

Například na Vsetínsku se ale k této vražedné kombinaci navíc přidala také lhostejnost. Dvaatřicetiletý muž tam srazil cyklistku a z místa nehody ujel, aniž by zraněné poskytl pomoc. Policie muže zadržela o několik hodin později doma. Společným znakem většiny nehod je i další ukazatel - ti, kteří je vesměs zavinili, jsou mladí lidé s menšími zkušenostmi z provozu, sedící za volanty silných automobilů.  

Pátek:
3 automobily, včetně sanitky, se srazily mezi Chebem a Karlovými Vary v obci Zlatá na Sokolovsku. Nehodu nepřežil řidič jednoho z vozů, 3 těžce zraněné a 3 lehce zraněné osoby rozvezly sanitky do okolních nemocnic.
Tři svatebčanky utrpěly těžká zranění při dopravní nehodě, která se odehrála ve Slivencké ulici v Praze 5-Hlubočepích. Jejich automobil tu na přejezdu narazil do vlaku. Pravděpodobně nefungovala signalizace.
Čtrnáctiletá dívka vběhla na pražské magistrále 5. května v Praze 4 pod automobil. Komunikaci se třemi jízdními pruhy v každém směru přebíhala se spolužáky. Následkům zranění podlehla v sobotu.
V obci Hošťálková se srazil favorit se 44letou cyklistkou. 39letý řidič byl opilý a z nepozornosti zezadu do ženy narazil. Ta utrpěla těžké zranění, jímž v sobotu podlehla. Řidič z místa nehody ujel, aniž by zraněné pomohl.
Sobota:
Tři policisté zahynuli a 2 osoby byly zraněny v Jablunkovské ulici u Českého Těšína. Střetl se tam policejní vůz s automobilem Mercedes Benz jedoucím přes 150 km v hod. Jeho řidič měl v krvi 1,97 promile alkoholu.
Na železničním přejezdu v Sedmihorkách na Semilsku se srazil vlak s mikrobusem obsazeným německými turisty. Při nehodě zemřel 1 člověk, 3 další byli zraněni. Pravděpodobnou příčinou nehody byl mikrospánek řidiče.
Smrtí šedesátileté cyklistky skončila v sobotu dopoledne dopravní nehoda na křižovatce v Českých Budějovicích. Žena při vyjíždění na hlavní silnici nedala přednost autobusu MHD.
Jeden zmařený lidský život, dvě těžká a dvě lehká zranění jsou následky střetu 3 osobních automobilů v obci Střela na Strakonicku. Havárii zavinila 22letá řidička vozu Fiat Panda, která se dostatečně nevěnovala řízení.
Náraz do stromu nepřežil 22letý řidič osobního automobilu Opel Vectra mezi obcemi Lánov a Čistá na Trutnovsku. Muž jel velmi rychle. Pitva určí, zda před jízdou pil alkohol.
Mezi obcemi Bohuslavice-Třeština v okrese Šumperk nezvládla 19letá dívka řízení vozu MAZDA 626 a narazila v protisměru do betonového zábradlí mostku. Následně narazila do stromu. Její 19letá spolujezdkyně vypadla na vozovku a záhy zemřela.
Pětapadesátiletý cyklista nezvládl při jízdě z kopce pravotočivou zatáčku, spadl z kola a na místě zemřel. Nehoda se stala v podvečer na mokré silnici před obcí Všeruby na Plzeňsku.
Dvě těžká zranění si vyžádala dopravní nehoda trojice mužů na Mladoboleslavsku. Jejich Ford Sierra skončil na křižovatce nedaleko obce Čistá na střeše.
Neděle:
Při návratu šesti mladých lidí ze zábavy na Jihlavsku nezvládl 32letý mladík řízení Fordu Escort Combi a ve Střížkově na Jihlavsku narazil do betonového tarasu. 16letá dívka byla mrtvá na místě, 3 mladíci zraněni těžce a 2 lehce. Mladík před jízdou pil a navíc neměl řidičské oprávnění.
Tři lidské životy a 1 těžké zranění si vyžádala srážka osobních automobilů u obce Gruna u Moravské Třebové na Svitavsku. 24letý řidič z Klatov jel s autem Opel Astra z kopce směrem k Moravské Třebové a asi na mokré vozovce dostal smyk. V protisměru pak narazil do vozu Volkswagen Polo německých manželů.
Dva lidské životy a 5 těžce zraněných si dopoledne vyžádala dopravní nehoda osobních vozů u Pohořelic na Břeclavsku.
Smrtí 2 mužů ve věku 30 a 32 let skončila jízda Škody Forman u Opočna na Rychnovsku. 19letá řidička nezvládla levotočivou zatáčku a narazila do stromu. Žena skončila s těžkým zraněním v nemocnici.
Mezi Opavou a Ostravou u Hrabyně na Opavsku se střetla před Josefovským kopcem dvě osobní vozidla. Při nehodě zemřeli dva lidé, čtyři osoby byly těžce zraněny.

Anketa

Policie by měla zasahovat proti "pirátům" silnic:
Nárazově, tj. masivní akce jako Kryštof.
6,8 %
Průběžně, tj. být na silnicích "vidět" celý rok.
30,8 %
"Piráty" nikdo, ani policie, nezvládne.
62,4 %
Celkem hlasovalo 1742 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kryštof odhaluje obrovskou nekázeň řidičů

Už třetí den probíhá na českých silnicích historicky nejrozsáhlejší dopravně-bezpečnostní akce s názvem Kryštof. Až do neohlášeného závěru akce se všichni...

Výběr článků

Načítám