Hlavní obsah

Krkonošská střediska se potýkají s náporem návštěvníků, řidiči parkují kde se dá

Právo, Vladislav Prouza

Policie, strážníci a pomocníci ve žlutých vestách drželi v sobotu horko těžko průjezdnost některých krkonošských komunikací. Doprava chvílemi začínala ve střediscích kolabovat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kolona odstavených aut se sobotní dopoledne táhla od Velké Úpy

Článek

Invaze silvestrovských turistů způsobila na některých místech dopravní kolapsy. Parkoviště v řadě horských středisek se během sobotního dopoledne zcela zaplnila. Auta parkují podél komunikací, často v místech zákazů, kde překážejí, někde dokonce v lese.

„Totální kolaps nastal v Janských Lázních, kde se společně se státní policií soustředíme už jenom na volný průjezd městem. Zbytek, myslím kontrolu, jak kdo, a především kde parkuje, už jednoduše nedáváme. Průjezdnost udržíme,“ popsal Svatopluk Vašák z Městské policie v Trutnově.

Pec pod Sněžkou se zaplnila vozy v sobotu okolo deváté dopoledne. Kolona aut odstavených podél silnice se táhne od Velké Úpy. Turisté obtěžkaní zavazadly musejí do dva kilometry vzdálené Pece pokračovat skibusy. „Tohle se bude zřejmě každodenně opakovat do druhého ledna,“ předjímá Vašák.

Návštěvníci přijíždějí už od pátku

Nájezd silvestrovských hostů pokračuje od pátečního rána, kdy se zaplnila parkoviště v Horní Malé Úpě, Černém Dole, Janských Lázních a Peci pod Sněžkou. Zbytek z dvanácti set parkovacích míst zůstal v sobotu dopoledne ve Špindlerově Mlýně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pracovník skiareálu radí řidiči, kde odstavit vůz

„Parkoviště se počítám brzy zaplní a budeme auta stavět podél silnice, kam lze umístit možná tři stovky dalších aut,“ míní šéf špindlerovských technických služeb Daniel Tomíček. „Sobotní nájezd není tak intenzivní jako páteční. Odhaduji, že odpoledne bude klid,“ podotkl Tomíček.

Situaci policistům a strážníkům usnadňují holé komunikace a možnost parkovat při krajnicích. Problémy mají hlavně záchranáři, kteří se leckdy sanitami doslova proplétají mezi vozy turistů ke sjezdovkám, kde silvestrovský boom způsobil zvýšený počet úrazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Silvestra máme plno, hlásí Krkonoše

Zaplněná parkoviště a vyprodané ubytovací kapacity. Tak to nyní vypadá v nejvyšších českých horách Krkonoších, samozřejmě největší zájem měli turisté jako vždy...

Výběr článků

Načítám