Hlavní obsah

Krkonoše se zavřely česačům borůvek

Právo, Zdeněk Seiner

Na desítkách míst v Krkonoších mohou pěší turisté i cyklisté narazit na upozornění, že nesmějí opouštět vyznačené trasy, jinak mohou zaplatit až desetitisícovou pokutu. Omezení pohybu návštěvníků už po sedmnácté vydalo vedení Krkonošského národního parku. Platí od čtvrtka až do poloviny října.

Foto: David Taneček, ČTK

V Krkonošském národním parku platí od 20. července omezení vstupu do některých oblastí kvůli sběračům borůvek. Omezení bude v platnosti až do 15. října.

Článek

„Hlavním důvodem tohoto opatření je snaha Správy KRNAP zamezit devastaci krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem borůvek. Turistů procházejících po turistických cestách se prakticky nedotkne,“ ujistil mluvčí KRNAP Radek Drahný. Intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách je problém, který řeší Správa KRNAP už druhé desetiletí. Porosty brusnice borůvky jsou stále devastovány nešetrným sběrem.

Foto: David Taneček, ČTK

V Krkonošském národním parku platí od 20. července omezení vstupu do některých oblastí kvůli sběračům borůvek.

„Tím se zmenšuje potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. V důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje,“ dodal Drahný. Pracovníci KRNAP už mají přesně zmapováno, které oblasti Krkonoš jsou nejvíce ohroženy, a dělicí čáru kreslí „jistou rukou“.

„Jedná se například o okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, o pramen Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les, okolí Černé hory a Světlé,“ informoval Drahný. Podrobná mapa důsledně chráněného území je jak na webu krkonošských ochranářů, tak na obecních úřadech a v informačních centrech krkonošských obcí a měst.

Bagrování borůvek nekončí

Oficiální zákaz a hrozba pokuty problém neřeší, jen ho tlumí. Není pro krkonošskou krajinu neštěstím, když si dítě u cesty nasbírá hrst borůvek. Problémem jsou profesionálové, kteří rozsáhlá borůvkoviště vysloveně bagrují.

„Na základě zkušeností z minulých let lze konstatovat, že česká veřejnost si na toto omezení zvykla a většinou je respektuje. Největší problémy však působili zahraniční, v uvozovkách profesionální, sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které toto opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají – hřebenového česáčku na borůvky,“ píše KRNAP na svém webu.

„Může se to řešit i domluvou nebo blokovou pokutou na místě. Pokud je přestupek ve větším rozsahu, má strážce právo česače borůvek jako veřejný činitel legitimovat a přestupek se řeší ve správním řízení,“ řekl Právu Drahný. Ujistil, že pokuty lze i přes hranici se sousední zemí úspěšně vymáhat.

Anketa

Používáte ke sběru borůvek tzv. hřeben?
Ano
3,2 %
Ne
96,8 %
Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám