Hlavní obsah

Krizový štáb potvrdil: voda zůstane ještě dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ústřední krizový štáb ve středu večer došel k závěru, že záplavy sice ustupují a hladiny řek už by se neměly výrazně zvedat, voda ale bude zatopená místa opouštět jen velmi pomalu. Meteorologové sice už ve čtvrtek zrušili výstrahu před povodněmi, která měla platit až do pátku, přesto očekávají, že záplavy budou doznívat ještě minimálně týden až dva.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek dopoledne zrušil povodňovou výstrahu. "Výstrahu rušíme vzhledem k tomu, že na všech tocích pokračují poklesy hladin a nepředpokládáme nebezpečí opětovných vzestupů," stojí ve zprávě ČHMÚ.

Během středečního večerního jednání Ústředního krizového štábu se ministr vnitra František Bublan a ředitel ČHMÚ Ivan Obrusník shodli na tom, že hladiny řek už výrazně stoupat nebudou, opadání vody bude ale velmi pomalé.

Ministr Bublan slíbil postiženým oblastem uvolnění asi 50 tun desinfekce ze státní správy hmotných rezerv. Štáb se podle něj také připravuje na poskytnutí vysoušečů a čističek vody. Ministr také připomněl, že na některých místech způsobí problémy přemnožení komáři.

Ředitel Obrusník uvedl, že větší srážky v Beskydech a Jeseníkách by měly postupně ustávat. Nebezpečí podle něj představovaly hlavně na horních tocích Bečvy a Olše, naštěstí to byly ale většinou srážky sněhové. "Nárůsty hladin, pokud tam budou, budou poměrně malé, takže neznamená to nějaké zvýšené nebezpečí," uvedl Obrusník.

V Beskydech a Jeseníkách podle Obrusníka stále zůstává až jeden a půl metru sněhu. "Máme určité obavy, že kdyby to roztálo najednou, že by přece jen problém mohl být," připustil Obrusník, avšak vzápětí dodal, že takový scénář nepředpokládá. Očekávané oteplení by podle něj samo o sobě velký problém představovat nemělo.

Labe klesá, doprava se rozjíždí, lidé domů stále nemohou

Ústecký kraj hlásí na Labi další pokles, díky kterému ubývají ve městech dopravní problémy. Evakuovaní lidé, kterých úřady v kraji evidují 1645, však stále musejí na návrat do svých zatopených domovů počkat.

V Ústí nad Labem se ve čtvrtek ráno podařilo zprovoznit Mariánský most. Doprava ve městě se tak dočkala výrazného odlehčení, i když některá zatopená místa je třeba stále objíždět. Dopravní situace se zlepšila i v Děčíně. Na Litoměřicku je stále pod vodou mnoho silničních úseků. Podle vodohospodářů zabere ústup vody až deset dní.

Nejhorší situace panuje v Hřensku, které je stále zcela pod vodou. Vyhráno ještě nemají ani v Křešicích a dalších obcích na Litoměřicku, které muselo opustit 937 lidí.

Občanům, kteří už se začali vracet do svých domovů, hasiči doporučují, aby ihned po návratu začali ve spolupráci s odborníky s odčerpáváním vody a vysoušením. Čím déle totiž budou jejich domy stát ve vodě, tím větší bude riziko, že promáčené zdi nevydrží a bude nutná demolice.

Po několikadenní odstávce obnoví výrobu továrny podél Labe. Během čtvrtečního odpoledne znovu zahájí provoz lovosická Lovochemie a sousední Glanzstoff Bohemia. Ústecká Setuza by mohla obnovit výrobu v pátek večer. Firmy odhadují své škody na desítky miliónů korun.

Ústecký hejtman Jiří Šulc odhadl celkové škody, které povodeň v kraji napáchala, na čtvrt miliardy korun.

V Jihomoravském kraji se situace zklidňuje, Morava se ale ještě mírně zvedne

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek označil čtvrteční situaci v kraji za klidnou. Hladiny řeky Dyje a všech jejích přítoků dál klesají, snížil se i odtok z nádrže Nové Mlýny na Břeclavsku. Pozornost hydrologů a hasičů ale dál přitahují hráze na řece Moravě v okolí Břeclavi, které by nemusely vydržet dlouhotrvající nápor většího množství vody. U Mikulčic na Hodonínsku neustále střeží hráz vojenští záchranáři, kdyby se protrhla, voda by zaplavila šesti obcí v Podluží. Zatím je hráz stabilní.

Vodohospodáři předpokládají ještě mírný vzestup hladiny řeky Moravy. Mohou za to středeční srážky v Beskydách, kde spadlo 20 milimetrů vody.

Předpověď se nenaplnila, Bečva na Olomoucku zůstala v klidu

V Olomouckém kraji zrušili na řece stav ohrožení. Hladiny poklesla natolik, že na řece už platí pouze druhý povodňový stupeň v Moravičanech a v Olomouci. "Hladina by měla klesat i nadále. Ochlazení totiž brzdí tání v horských oblastech v Jeseníkách," zhodnotil situaci ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmír Pehal.

Poznamenal také, že se nevyplnily prognózy předpovídající zvýšení hladiny řeky Bečvy kvůli středečním srážkám. "Špatná prognóza, že zde naprší až 30 milimetrů, se neprojevila. Většinou padal sníh. Nepatrně se na Bečvě zvýšily sice průtoky, ale nemělo to žádný vliv," podotkl ředitel závodu.

Na řece Bečvě nemuseli kvůli příznivé situaci vodohospodáři vyhlašovat ani první stupeň povodňové aktivity.

Vltavská kaskáda podržela střední Čechy

Hladiny středočeských toků pozvolna klesají, stav ohrožení platí jen na Labi v Mělníku. V Brandýse nad Labem ráno hladina řeky poklesla na úroveň druhého povodňového stupně. Zlepšení hlásí vodohospodáři i na Jizeře, Sázavě i dalších tocích.

V Mělníku potrvá stav ohrožení ještě několik dní , protože tempo poklesu vody je příliš pomalé. Druhý stupeň povodňové aktivity stále platí na Vltavě ve Vraňanech, na Sázavě v Nespekách a také například v Neratovicích.

Nejvíce ohrožené obce v okolí soutoku Labe a Vltavy zřejmě zachránila Vltavská kaskáda. Povodí Vltavy totiž manipulacemi na jednotlivých vodních dílech, zejména na Orlíku, udrželo průtok v řece na přijatelné výši. [celá zpráva]

Praha odvolala druhý stupeň

Pražský magistrát po čtvrtečním zasedání povodňové komise zrušil druhý stupeň povodňové aktivity na území hlavního města. Stav pohotovosti ještě může zůstat v platnosti v jednotlivých městských částech. Například starosta Zbraslavi Petr Valenta o případném odvolání druhého povodňového stupně rozhodne během odpoledne.

Podle předběžných odhadů napáchala velká voda v hlavním městě škody za zhruba deset miliónů korun. "Současná dvouletá povodeň nebyla srovnatelná s tou pětisetletou povodní v srpnu 2002," poznamenal pražský primátor Pavel Bém (ODS). Tehdejší velká voda způsobila  v Praze škody za 27 miliard korun.

Komáři se objeví za měsíc

Nadměrné množení komárů lze očekávat v oblastech postižených povodněmi začátkem května. Myslí si to odborník na hmyz Miloš Holzer, který se specializuje právě na komáry. Podle něj nastane za měsíc nejvhodnější doba na zásah proti komářím larvám. Ty se totiž likvidují nejsnáze. Boj s dospělými, volně létajícími komáry, je mnohem složitější a nákladnější.

Přemnožení komárů podle Holzera je po letošních povodních nevyhnutelné. Obce však mohou do nákladů na likvidaci povodňových škod zahrnout i přípravky na ničení komářích larev. Jejich aplikace není složitá. Holzer však upozorňuje na nutnost zničit všechna ložiska, tedy zlikvidovat larvy ve všech tůních, které po povodních vznikly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám