Hlavní obsah

Křivé obvinění poškodilo práci na začleňování Romů, tvrdí zmocněnkyně vlády

Novinky, val
Praha

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková se vyjádřila k případu hocha z Břeclavi, který si vymyslel napadení Romy. Podle ní toto nepravdivé obvinění poškodilo dlouhodobou snahu o začlenění menšiny do společnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková má podobný názor jako Evropská unie: Kastrace jsou přežitek.

Článek

„Toto nepravdivé obvinění během několika dnů výrazně poškodilo dlouhodobou práci všech, kteří se snaží o začleňování sociálně vyloučených Romů a postavilo před společenské odsouzení i řadu poctivých Romů,“ uvedla Šimůnková.

Zdůraznila, že je třeba, aby obecně všichni přistupovali k jakýmkoli informacím obezřetně a nevynášeli unáhlené rozsudky. „K tomu, aby se podobná situace již neopakovala, může přispět každý z nás. Tím, jak budeme pracovat s informacemi a tím, že nebudeme vztahovat činy jednotlivců na celé skupiny,“ upozornila.

Šimůnková rovněž ocenila přístup matky chlapce, která ve čtvrtek veřejně vystoupila a omluvila se za syna i svá vlastní slova, která po události směřovala zejména proti Romům. "Vnímám to jako nepovedenou klukovinu. Omlouvám se Romům," uvedla ve čtvrtek Oksana Zhyvachivska.

Hoch se zranil v dubnu při nevydařeném gymnastickém cviku, matce ale řekl, že jej zbili tři Romové, když jim odmítl dát cigaretu. Kvůli zranění mu lékaři museli odebrat ledvinu, měl poškozená játra a slezinu. Podle svých slov se hoch bál matce říci pravdu. Údajné napadení vzbudilo v Břeclavi vlnu protiromských protestů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám