Hlavní obsah

Kritizované hummery pražských strážníků by mohly jet na pomoc Haiti

Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) nabídl českému ministerstvu zahraničí vozidla Hummer, která čerstvě používá městská policie, jako pomoc pro Haiti. Strážníci mají nyní k dispozici tři hummery. Bém také oznámil, že nákup těchto aut prověří.

Článek

Podle Béma záleží jen na tom, zda o ně budou humanitární organizace stát a najde se způsob, jak vozy na Haiti dopravit. Uvedl to server týden.cz s odkazem na Béma. Primátor tak znovu přitáh pozornost k podivnému nákupu těchto aut.

Jak uvedla TV Prima, k původně k jednomu hummeru koupila městská policie minulý měsíc ještě další dva za necelé dva milióny korun. Výběrové řízení je podle zákona nutné vypisovat u nákupu od dvou milionů. Tendr se proto nekonal.

"Samozřejmě se dotážu i pana ředitele Kotrouše (ředitel strážníků Vladímír Kotrouš),.. teď bych vynášel soud bez znalosti věci. Nicméně v obecné rovině si myslím, že v Praze hummery nepotřebujeme," řekl Bém Primě.

Bém svou nabídkou zaskočil strážníky i radní

Vedení strážníků, které čelilo kritice za to, že si taková auta do Prahy pořídilo, o Bémově iniciativě poslat terénní auta na Haiti nic neví.

„Dozvěděl jsem se o tomto úmyslu od novinářů,“ reagoval pro Právo náměstek městské policie Ludvík Klema a nechtěl ho komentovat. Pražští radní v úterý usnesením nabídli Haiti jakoukoli techniku.

„Nabízeli jsme záchranářský kamión Golem, ale není to tam jak dopravit. O hummerech nic nevím,“ řekl Právu náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Ministerstvo obrany se podle něho vyjádřilo, že Haiti přijímá jen finanční pomoc.

Češi vybrali už 33 miliónů

Magistrát navíc pošle na Haiti pomoc ve výši dvou miliónů korun. Dalších 20 miliónů dá vláda, více než 33 milióny korun přispěli lidé prostřednictvím humanitárních organizací. Do země míří jejich zástupci, aby zjistili, co Haiti nejvíce potřebuje.

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  

Praha spolu s Českou televizí a Člověkem v tísni také pro Haiti organizuje koncert Help Haiti. Začne ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne na Staroměstském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám