Hlavní obsah

Kritický článek tří ministrů zahraničí o Izraeli vyvolal v Česku politickou přestřelku

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společný článek tří českých politiků odpovídajících v posledních letech za zahraniční politiku ČR způsobil na politické scéně poprask. Text otištěný v sobotním Právu rozzlobil zejména premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, bývalý šéf diplomacie, současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v článku zkritizovali plán Izraele anektovat některé palestinské oblasti. Úvaha nazvaná „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“ podle Babiše a Zemana popírá dosavadní politiku české vlády, která je dlouhodobě k Izraeli velmi vstřícná.

Na jedné lodi s Babišem a Hradem se octla ODS a SPD, které iniciativu tří politiků rovněž zkritizovaly, naopak souhlasí s ní opoziční Piráti a KSČM.

„Odpovědná je vláda“

„Je zřejmé, že jde o popření dosavadní politiky ČR vůči Izraeli. Jakýkoli obrat v tak zásadním tématu pochopitelně odmítám,“ napsal Právu Babiš, kterého rozlítilo i to, že o úmyslu ministrů své vlády zveřejnit takové stanovisko nebyl předem informován. „Obecně platí, a toto je nepřekročitelné, že za českou politiku odpovídá vláda jako celek. Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Iz­raelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale v zahraničí je vnímáno jako stanovisko ČR,“ řekl Babiš.

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Domácí

Připomněl, že v rámci koordinace české zahraniční politiky se ústavní špičky pravidelně scházejí na Hradě. „Osobně jsem se zúčastnil posledních tří těchto schůzek a často byla na jejich programu diskuse k našim vztahům s Izraelem. Ministr Petříček toto téma tak, jak je nyní interpretuje, na schůzkách nikdy nevznesl ani nezmínil,“ sdělil Právu premiér. Otázky jako izraelsko-palestinské vztahy by se podle něj měly řešit právě na těchto schůzkách, a nikoli v novinách.

Podobně ostrá reakce přišla z Hradu. „Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem ,Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?‘, který narušuje naše vztahy jak se Státem Izrael, tak s USA. Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky České republiky vůči Státu Izrael,“ tlumočil prezidentův postoj hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který později v debatě na Twitteru psal i o „bodnutí dýky do zad“.

Když nejlepší přítel udělá volovinu, musíme mu to říct
Karel Schwarzenberg

Ministři v textu zkritizovali dohodu amerického prezidenta Donalda Trumpa s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o tom, že by Izrael měl pod kontrolou území, která si nárokují Palestinci. Jedná se podle nich o „jednostranný krok hrubě narušující mezinárodní právo“.

Zaorálek: Jako Krym a Česko

„Víme, že Izrael je vzácným příkladem demokracie na Blízkém východě, ale týká se to pouze jeho vlastních občanů, nikoli Palestinců na okupovaných územích. Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,“ stojí v článku.

Zeman se kvůli Izraeli obul do Petříčka, Zaorálka a Schwarzenberga

Domácí

Zaorálek i Schwarzenberg se hájí tím, že by ČR měla za­ujmout stejný postoj k anexi Krymu Ruskem i chystanému zabrání palestinských území. Zaorálek Palestince přirovnal k Čechům, které v minulosti zabrali Němci a později jednotky pod velením SSSR.

„Pokud jsme před lety odsoudili ruské obsazení Krymu, nemůžeme dnes mlčet k anexi palestinských území jen proto, že tentokrát jde o Izrael, našeho spojence a historického přítele. Je naší povinností zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který stíhal opakovaně Československo ve dvacátém století,“ řekl v neděli Právu Zaorálek.

„Mírový proces a dvoustátní řešení je dlouhodobá konzistentní pozice našeho státu vůči palestinsko-izraelskému konfliktu. Náš článek nepředstavuje žádnou změnu,“ dodal.

Podle Schwarzenberga nemají Babiš a Zeman pravdu. „Česká zahraniční politika nikdy nebyla pro anexe. Od dob Havla a Dienstbiera hájíme mezinárodní právo a lidská práva. Nazíráme na Izrael jako na přítele, ale když nejlepší přítel udělá volovinu, musíme mu to říct,“ řekl v neděli Právu místopředseda zahraničního výboru Sněmovny, člen meziparlamentní skupiny ČR-Izrael a čestný předseda TOP 09.

Ctít právo musí i přátelé, říká Bartoš

Na stejné lodi jsou s nimi Piráti a komunisté. „Jedná se o věcný a pragmatický pohled na situaci na Blízkém východě. Text není v rozporu s českou zahraniční politikou a nechápu, proč jej za to premiér Andrej Babiš kritizuje,“ napsal Právu předseda ČPS Ivan Bartoš.

„Je zcela zásadní dodržovat základní principy mezinárodního a humanitárního práva. Takové nároky je třeba uplatňovat v celosvětovém kontextu a musí platit i pro naše dlouhodobé přátele, mezi které Stát Izrael bezesporu patří,“ doplnil Bartoš.

Izraelský plán anexe palestinských území
Izraelská vláda má v červenci zahájit debatu o případném připojení židovských osad k Izraeli, což by znamenalo anexi tohoto území. Palestinci a mnoho zemí považují židovské osady, které Izrael od roku 1967 vybudoval na Západní břehu Jordánu, za nelegální z pohledu Ženevské konvence, která zakazuje výstavbu na území zabraném při válce. Izrael argumentuje svými bezpečnostními potřebami a rovněž biblickým odkazem na historické židovské území, jež se nachází na dnešním Západním břehu Jordánu.

Argumenty v článku ocenil předseda KSČM Vojtěch Filip. „S Karlem Schwarzenbergem většinou nesouhlasím, ale jejich stanovisko má racionální jádro. Jednání Trumpa s Izraelci je jednak v rozporu s cestovní mapou, ale také by to znamenalo, že by nebyla šance na vznik palestinského státu, což je úkol vyplývající z rozhodnutí OSN ve 40. letech minulého století,“ řekl Právu Filip.

ČR by podle něj měla rezoluce OSN respektovat. „Chápu prezidenta Zemana, že je to krok, který nevytváří z ČR zrovna nejlepšího přítele Izraele, ale je důležité, aby stát Palestina opravdu vznikl,“ řekl Filip.

Zahradil útočí na TOP 09

Za čestného předsedu se postavila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Izrael je náš spojenec a přítel a v takových vztazích je konstruktivní kritika namístě. Pan Karel Schwarzenberg je v oblasti zahraniční politiky bezesporu nejvýraznější a nejzkušenější postavou nejen v rámci TOP 09, ale v rámci celé české politické scény. Jeho postoje vycházejí z obrovských znalostí, zkušeností a úcty k mezinárodnímu právu,“ napsala Právu.

Opačné stanovisko, blízké Babišovi a prezidentovi, naopak zastává ODS. „Není mi jasné, proč je naše spojenectví nyní znejisťováno podobnými akcemi, které ničemu nepomohou. Nepokládám to za rozumnou cestu,“ řekl Právu předseda strany Petr Fiala.

Servítky si nebral europoslanec ODS Jan Zahradil, podle kterého má ČR nyní asi pět zahraničních politik. „Kromě té hradní a té vládní ještě jednu senátní, pak jednu komunální a naposled ministersko-exministerskou. Prvotní příčinou všeho je zejména to, že v Černínu sedí bezpečně nejslabší ministr zahraničí od roku 1992,“ zaútočil na Petříčka a servítky si nebral ani směrem k TOP 09.

„Je to asi o 180 stupňů jinde, než je pozice ODS. Opravdu musíte pokaždé hupsat podle not dodaných z EU?“ otázal se na Twitteru Pekarové. Zahradil označil Schwarzenberga za druhého nejhoršího ministra zahraničí ČR hned po Petříčkovi.

Předsedkyně TOP 09 mu odpověděla: „Konstruktivní kritiku nepovažuji za závadnou. Stejně jako kritiku EU. Problém je, když člověk nedělá nic jiného.“

Zemanovo stanovisko sdílí SPD. „Hnutí SPD v případě vztahu s Izraelem podporuje pozici prezidenta, která vychází z tradičně nadstandardních vztahů mezi ČR a Izraelem, jenž je nárazníkem proti islámskému radikalismu,“ řekl Právu předseda Tomio Okamura.

„Zásadním problémem, který brání mírovému uspořádání na Blízkém východě, jsou neustálé útoky palestinských teroristů a obecné odmítání uznání Státu Izrael ze strany Palestinců i arabských zemí,“ dodal.

V Izraeli začal proces s premiérem Netanjahuem

Zahraniční

Místopředseda lidovců Jan Bartošek odpověděl: „Minimálně načasování těchto vyjádření bylo velmi nešťastné. Zaprvé se skoro krylo s výročím dne Jeruzaléma s Šestidenní válkou, kdy se Izrael ubránil agresi arabských států. Zadruhé se téměř krylo s prohlášením íránského duchovního vůdce o tom, že Izrael je nádor, kterého je třeba se zbavit,“ řekl Právu Bartošek. „Z tohoto pohledu vzájemným vztahům se Státem Izrael postoj tří ministrů zahraničí moc neprospěl,“ dodal.

Lídr STAN Vít Rakušan řekl, že by čekal jasný postoj k avizované anexi. „Něco říká premiér, něco píše ministr zahraničí se svými předchůdci. ČR by měla dál podporovat Izrael, uvítal bych ale, kdyby si Izrael rozmyslel avizovanou anexi části palestinských území,“ řekl Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám