Hlavní obsah

Křeslo šéfa Sněmovny by mohl získat Paroubek

PRAHA

Odcházející předseda vlády Jiří Paroubek by se mohl přesunout do funkce předsedy dolní komory parlamentu. V Radiožurnálu to řekl nynější šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle něj je logické, aby toto křeslo, pokud sociální demokracii připadne, dostal právě její předseda. Paroubek již dříve uvedl, že bude respektovat dohodu, ale své místo vidí spíš v exekutivě.

Článek

"To je pravděpodobný kandidát. Je to logický možný kandidát na takovou funkci," řekl. Zvolení Paroubka do čela by ale podle Zaorálka neznamenalo, že by si tím předseda ČSSD uzavřel možnost stát se do budoucna členem vlády.

Paroubek ve středu rozhlasové stanici Frekvence 1 řekl, že ČSSD by považovala za rozumné, aby jedna z nejvyšších ústavních funkcí byla svěřena sociálnímu demokratovi a bude respektovat povolební dohody. "Skutečně jsem člověk spíš pro exekutivu," dodal ale.

ODS i ČSSD zatím otázku velké koalice, kterou mnoho politologů vidí jako jedinou stabilní, zatím nechce řešit. Tvrdí, že to není na pořadu dne. ODS se snaží domluvit na vládě s křesťanskými demokraty a zelenými. Tyto strany však ve Sněmovně nemají většinu. ČSSD a KSČM už daly najevo, že podobnou vládu nepodpoří.

Zaorálek si pozval k prvnímu jednání o uspořádání dolní komory lídry stran na pátek. Nepředpokládá ale, že by se už na této schůzce mluvilo o obsazení funkcí ve Sněmovně konkrétními kandidáty.

O křeslo v čele Sněmovny nechce přijít ani KSČM. Její předseda Vojtěch Filip už se nechal slyšet, že by jeho straně měl připadnout post místopředsedy.

Reklama

Výběr článků

Načítám