Hlavní obsah

Královehradecké nebe provětraly migy, suchoje i falcony

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové

Druhým dnem pokračuje v Hradci Králové 23. mezinárodní letecká show CIAF. Fanoušci letectví mohou zhlédnout nejen leteckou techniku, ale i historické stroje z první světové války nebo moderní nadzvuková stíhací letadla.

BEZ KOMENTÁŘE: Královehradecké nebe provětraly migy, suchoje i falconyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Diváci v sobotu viděli vedle sebe migy z dílny Mikojana a Gureviče od patnáctky z padesátých let minulého století, považovanou v čase korejské války za nejlepší stíhačku na světě po generačně starší jednadvacítky, suchoje a antonovy. Strojům ruské provenience sekundovaly americké falcony, vrtulník cobra nebo legenda vietnamské války dvouocasé bronco představující letošní novinku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Legenda vietnamské války dvouocasé Bronco představující letošní novinku

Strojům, z nichž některé psaly první kapitoly proudového stíhacího letectva, doplňovaly gripeny a alcy ze současné výzbroje České armády. Gripeny z domovské základy v Čáslavi CIAF nezbavil povinnosti okamžitě v případě potřeby zasáhnout při obraně vzdušného prostoru Česka.

„Armáda přehlídku CIAF, jejímž je tradičním partnerem, zahrnula do výcvikového plánu. Letošní armádní účast představuje patnáctku letadel a vrtulníků, pozemní techniku a polní nemocnici,“ přiblížil velitel Vzdušných sil Armády ČR brigádní generál Jaromír Šebesta.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Některá letadla předváděla na nebi úctyhodnou podívanou

Armáda od Ciafu očekává popularizaci a jednu z možností doplnit stavy vojenských profesionálů i poloprofesionálů z Aktivních záloh schopnými jedinci. „Hlavní akcí jsou sice pro nás za čtrnáct dnů ostravské Dny Nato, ale i na Ciafu je možnost se seznámit s vojenskou technikou, což možná některé mladé lidi zaujme a začnou uvažovat o vstupu do armády,“ doplnil Šebesta.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Velitel Vzdušných sil Armády ČR brigádní generál Jaromír Šebesta doufá, že vojenská technika mladé lidi zaujme a začnou uvažovat o vstupu do armády

Tradiční součástí Ciafu, jehož je Právo mediálním partnerem, byla letecká akrobacie. Nad kousky ukrajinských pilotů za kniply dvojice stíhacích přepadových letounů Su 27, běhal divákům mráz po zádech. Pozadu nezůstala akrobatická skupina The Flying Bulls Aerobatik Team. Přesah do začátků stíhacího letectví představovala trojice historických letounů z období první světové války.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nad kousky ukrajinských pilotů za kniply dvojice stíhacích přepadových letounů Su 27, běhal divákům mráz po zádech.

Létající cirkus Rytíři nebes předvedl světovou premiéru nového vystoupení doplněného pozemní akcí s taktickou rolí vzducholodi.

Show možná devadesátky vzdušných strojů pilotovaných piloty z desítky zemí si nenechaly ujít desetitisíce diváků. Pořadatelé do nedělního podvečera, kdy CIAF končí, očekávají minimálně stejnou účast jako v loni. Tehdy na letiště v Hradci Králové přišlo 35 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám