Hlavní obsah

Královéhradecká radnice žaluje poslankyni Orgoníkovou

HRADEC KRÁLOVÉ

Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková čelí žalobě vedení magistrátu Hradce Králové. Podle tamních radních měla Orgoníková, která je lídrem královéhradecké kandidátky soc. dem. pro sněmovní volby, poškodit dobré jméno města tím, že poukazovala na nesrovnalosti při vstupu strategického partnera do firmy Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové.

Článek

Orgoníková žalobu považuje za nedůvodnou a šikanózní. Poslankyně loni v březnu na vývěsce ČSSD před sídlem strany ve východočeské metropoli zveřejnila dopis, který kvůli privatizaci VAK poslala Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně. Orgoníková tvrdila, že vedení královéhradeckého magistrátu mohlo spáchat několik trestních činů. Poslankyně má nadále podezření, že mohlo jít o korupci.

Podle advokáta Michala Pacovského Orgoníková v dopise informovala občany města, plnila tím povinnost poslance. "Jak jinak může poslanec bojovat za práva občanů než kritikou. Není možné kritiku zužovat jen na lavice Sněmovny. Fakta jí dávají za pravdu," řekl Pacovský, jenž je známý také jako bývalý likvidátor a člen představenstva Harvardského průmyslového holdingu.

Podle magistrátu byla transakce v souladu se zákonem

"Bez jakýchkoliv důkazů veřejně prohlásila, že město navádí ostatní akcionáře, jak mají postupovat při vstupu strategického partnera do VAK, a činí tak v rozporu se zákonem, přičemž tito akcionáři díky tomu přijdou o majetek," řekla zástupkyně města Markéta Pešková. Dodala, že město je dobrým hospodářem a celý proces vstupu partnera do VAK byl v souladu se zákonem.

Orgoníková také stála u vzniku petice proti vstupu strategického partnera do VAK, kterou podepsalo asi 650 lidí. Představitelé VAK a Hradce Králové petici i výhrady poslankyně odmítli. "Nadále trvám na tom, že vstup strategického partnera do VAK je zbytečný a povede ke zdražování vodného a stočného," řekla v pondělí Orgoníková.

Radnice po poslankyni žádá veřejnou omluvu, kterou by měla uveřejnit na vývěsce ČSSD a ve dvou regionálních denících. Soud by měl podle města také poslankyni nařídit, aby se již záporně nevyjadřovala k chodu města. Další projednávání případu bude v srpnu.

Strategickým partnerem VAK se loni stala francouzská společnost Veolia, když celý proces výběru a vstupu strategického partnera trval téměř dva roky. Společnost Královéhradecká provozní ze skupiny Veolia převzala provoz a 270 zaměstnanců VAK loni v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám