Hlavní obsah

Královédvorská ZOO zavede dvojí vstupné, bez safari to bude levnější

Právo, Vladislav Prouza
Dvůr Králové

Dvojí vstupné, jedno pro zájemce o safari a druhé pro návštěvníky hodlající shlédnout pouze klasickou část zahrady, zavede od letošního 1. června ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Děti do čtyř let mají vstup zdarma. Rozhodlo o tom ve čtvrtek představenstvo ZOO Dvůr Králové.

Článek

Šestikilometrový okruh vlastním vozem nebo safaribusem po safari vyjde včetně původní expozice na 290 korun za dospělou osobu, zatímco lidé hodlající projít toliko původní expozici zaplatí dosavadních 170 korun.

Návštěvníci měli původně zaplatit 290 korun, i pokud nechtěli do safari. Jednotné vstupné 290 korun odpovídající zvýšeným nákladům na unikátní safari zpřístupněné vozům návštěvníků nenašlo pochopení u zřizovatele ZOO Královéhradeckého kraje.

Vstupné 290 korun uzavíralo podle Kraje brány zahrady řadě lidí. Dvojí vstupné podle ředitelky zahradě ovšem zkomplikuje a možná i prodraží dosavadní provoz.

„S něčím podobným vždy vznikají minimálně účetní problémy a každopádně s tím bude více práce. Navíc se obávám, aby se během návštěvních špiček netvořily fronty u pokladen,“ předjímá ředitelka královédvorské ZOO Dana Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šelmy u volně pasoucí se zvěře nebudou

Návštěvníci ZOO dostanou od 1. června šanci sledovat volně pasoucí africká zvířata z vlastních automobilů a zájezdových autobusů. Projekt řadící zahradu k obdobným safari parkům v Evropě a Africe si vyžádá nemalé provozní náklady. Ty chtěla zahrada kompenzovat zvýšením dosavadního vstupného ze 170 na jednotných 290 korun.

„Moc možností jak udržet nové safari v optimálním chodu nemáme. Buďto zavést odpovídající vstupné, nebo žádat o vyšší dotace,“ okomentovala čtvrteční verdikt představenstva zahrady Holečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Africká divočina z okénka škodovky

„Lidé, kteří se nakonec rozhodnou pro safari, doplatí celých 290 korun. Ze zkušenosti ovšem vím, že i když dříve zaplatili 170 korun, stejně posléze většinou utratili třeba za vláček, za který při prohlídce safari vlastním vozem podobně jako na dalších věcech ušetří. Z tohoto pohledu jednotných 290 korun neznamená takřka žádný nárůst,“ tvrdí Holečková.

Safari ve většině plochy zoo umožní vypustit mnohem větší množství zvířat chovaných doposud na omezeném prostoru do volných výběhů. „Zvířatům bude naopak lépe. Udělat safari pouze pro pěší by vzhledem k bezpečnostním a dalším opatřením přišlo mnohem dráž, na což nemáme a těžko někdy mít budeme,“ řekla Holečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám