Hlavní obsah

Krajská zdravotní je ochotna převzít provoz nemocnice v Rumburku

Krajská zdravotní (KZ) je ochotna převzít provoz a aktiva Lužické nemocnice v Rumburku, a zajistit tak další péči pro asi 55 000 obyvatel Šluknovského výběžku. Zdravotní pojišťovny navýší úhrady, řekl ve středu novinářům po jednání zástupců pojišťoven, KZ a ministerstva zdravotnictví ministr Adam Vojtěch (za ANO). Město podle něj ale musí uhradit ztrátu za rok 2018 a schválit smlouvu s Krajskou zdravotní.

Foto: Mapy.cz

Lužická nemocnice v Rumburku

Článek

"Našli jsme společné řešení," uvedl Vojtěch. "Pojišťovny mají jednotný postup, jsou připraveny podepsat nové úhradové dodatky," doplnil. KZ pak podle něj do pondělí představí návrh smlouvy o smlouvě budoucí, kde jasně definuje svůj závazek převzít aktiva nemocnice. Tento návrh bude muset schválit ještě zastupitelstvo města. Klíčové je podle něj také to, aby se schválilo zaplacení dluhu za minulý rok, který je zhruba 50 milionů.

Vojtěch řekl, že mluvil s rumburským starostou Lumírem Kusem (ANO). V minulosti město nechtělo dluh hradit, protože nemělo jistotu, co s nemocnicí dále bude. Teď ale existuje slib KZ a ministr předpokládá, že zastupitelstvo uhrazení závazku schválí, aby vedení nemocnice mohlo stáhnout návrh na vyhlášení insolvence.

Obtížná situace kvůli poloze

Nemocnice je v insolvenci od poloviny měsíce. Vykazuje ztrátu asi 70 milionů korun. Největšími věřiteli zdravotnického zařízení jsou pojišťovny, které jsou podle jejich zástupců připraveny vytvořit pro město splátkové kalendáře.

Rumburk dal na provoz a investice nemocnice za 15 let asi 200 milionů korun. Ministr dříve uvedl, že nemocnice v Rumburku je v obtížné situaci kvůli své poloze blízko německých hranic. Už v minulosti těžko získávala zdravotnický personál, místní raději dojížděli za vyšší odměnou do blízkého zahraničí. Nemohla sehnat ani primáře pro některá oddělení, přestože jim nabízela nadstandardní odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám