Hlavní obsah

Kožený prý poskytne pražskému soudu důkazy o své nevině

Viktor Kožený hodlá pražskému městskému soudu předložit auditorské zprávy harvardských fondů a společností, které založil a vlastnil, a prokázat tím, že veškeré obchody, z jejichž podvodů je obžalován, se uskutečnily podle pravidel. Před soudem je bývalý šéf harvardských fondů obviněn z podílu na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Proces se ovšem koná v jeho nepřítomnosti, protože se trvale zdržuje na Bahamách.

Článek

V písemném prohlášení, které v neděli obdržela ČTK v New Yorku, se ohradil proti údajným "opakovaným tvrzením" státního zástupce Jaromíra Jindřicha, že za mnohé obchody, kdy harvardské fondy a společnosti nebo Harvardský průmyslový holding (HPH) prodaly cenné papíry, nebylo nikdy zaplaceno.

"Takováto tvrzení jsou jednoznačnou účelovou lží pana Jindřicha, protože za veškeré obchody s cennými papíry bylo vždy a zcela a plně zaplaceno buďto hotovostí nebo bezhotovostním zápočtem pohledávky," prohlásil Kožený. Důkazem jsou podle něho auditorské zprávy.

Kožený se domnívá, že jde o nový důkaz, který soud nemá k dispozici a který obžaloba vědomě zatajila. Pokusí se prý ještě tento týden dodat soudu veškeré auditorské zprávy i se zápisy z valných hromad, jednání představenstva a dozorčích rad i z kontrol ministerstev financí a privatizace.

"Účetnictví harvardských fondů a společností, jakož i HPH, je samozřejmě veřejný dokument, a tudíž si ho soud po mém prohlášení musí vyžádat, prostudovat a vzít na vědomí i kdybych ho nepředložil," tvrdí. V takovém případě by dokumenty mohl soud podle Koženého obdržet ještě před úterním stáním. Kožený je také přesvědčen, že tyto materiály má k dispozici i obžaloba. Vzhledem k tomu, že Harvard je veřejnou společností, má možnost do nich nahlédnout i veřejnost, uvedl.

Žalobu chce zveřejnit

Před týdnem vyzval Kožený svého obhájce Martina Korbaře, aby celou žalobu zveřejnil. Zatím není známo, zda tak advokát učinil nebo se k tomu chystá. Podobný požadavek adresovaný obžalobě státní zástupce odmítl s tím, že k tomu není oprávněn.

V procesu, který v Praze začal před dvěma týdny a potrvá nejméně půl roku, je Kožený společně s bývalým spolupracovníkem z harvardských fondů Borisem Vostrým stíhán za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim každému až 12 let vězení. Oba jsou stíháni jako uprchlí - Kožený žije na Bahamách a Vostrý ve středoamerickém Belize.

Veškerá obvinění Kožený odmítá a své stíhání označuje za politicky motivované. Popud k němu údajně dal bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman. České úřady to kategoricky vylučují.

Soud se zabývá 110 obchody s cennými papíry, které Kožený a Vostrý uskutečnili v letech 1995 a 1996. Žalobce je viní z toho, že převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili HPH, který pak skončil v likvidaci. Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana. Po Koženém žádá náhradu škody ve výši devět miliard korun, po Vostrém kolem sedmi miliard.

Kde skončily milióny?

Už v reakci na zahájení procesu Kožený před dvěma týdny uvedl, že akcie se nikdy neprodaly za méně, než byla jejich oficiální burzovní cena, a že veškeré obchody proběhly korektně přes burzu nebo RMS. Zdůrazňuje, že podle jeho názoru nebyl porušen žádný zákon. Žaloba je údajně vykonstruovaná a jejím smyslem je diskreditovat proces privatizace.

Současné představenstvo HPH a likvidátor holdingu Zdeněk Častorál označují koženého vyjádření za účelovou lež. Zapomíná prý sdělit, kde skončily všechny milióny, které měly harvardské fondy obdržet z nákupů a prodejů akcií. Když se v roce 1996 fondy slučovaly do HPH, nebyl v nich už vůbec žádný majetek v akciích českých podniků ani peníze, uvedl v polovině února šéf představenstva HPH Karel Staněk.

Z Baham, kde žije přes deset let, se Kožený nemůže vzdálit, protože na něho vystavily Spojené státy mezinárodní zatykač. Před newyorským federálním soudem je obviněn z korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu a z praní špinavých peněz. Bahamy, kde strávil téměř rok a půl ve vazbě, ho na základě rozhodnutí odvolacího soudu do USA nevydaly. Rozhodnutí tamějšího soudu ale nemusí být ještě konečné.

Reklama

Související témata:

Související články

Viktor Kožený: kauza je vykonstruovaná

Bývalý prezident Harvardských fondů Viktor Kožený vyzval ve středu státního zástupce Jaromíra Jindřicha, aby zveřejnil na internetu všechny transakce fondů,...

Výběr článků

Načítám