Hlavní obsah

Korunovační klenoty

Foto: Michaela Říhová, Právo
Článek

České korunovační klenoty sloužily při korunovaci českých panovníků. Patří mezi ně Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, ostatkový kříž, Svatováclavský meč a korunovační roucho. Český poklad je uložen v Korunní komoře ve Svatováclavské kapli chrámu sv. Víta na Pražském hradě již od roku 1791.

K otevření této komory se musí sejít sedm předních hodnostářů světské i církevní moci - prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta. Každý z nich ochraňuje jeden klíč.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sedm klíčníků - Václav Klaus, Mirek Topolánek, Přemysl Sobotka, Michael Slavík, Miroslav Vlček, Václav Malý, Pavel Bém Praha - Hrad 17.4.2008

Korunovační klenoty jsou podle přání Karla IV. vystavovány jen při zvláštních příležitostech. Naposledy bylo takovou příležitostí 100. výročí vzniku samostatné republiky. Veřejnost si je ve Vladislavském sále Pražského hradu mohla prohlédnout od 16. do 23. ledna 2019. V celém 20. století je lidé mohli vidět jen devětkrát.

Korunovační klenoty byly za třicetileté války uloženy ve Vídni, a to z obavy před švédským vojskem. Do Prahy se vrátily až na konci 18. století. Původní jednoduché gotické žezlo a jablko však dodnes zůstává v pokladnici vídeňského Hofburgu. Místo nich se součástí českých korunovačních klenotů staly drahokamy posázenými renesanční žezlo a jablko, které nechal vyrobit císař Ferdinand I. pro lepší reprezentaci České království.

Svatováclavská koruna – ke své korunovaci v roce 1347 ji nechal zhotovit Karel IV. Je vysoká 19 centimetrů a váží téměř 2,4 kilogramu. Zdobí ji celkem 96 drahokamů, nichž některé patří k největším na světě, a 20 perel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Svatováclavská koruna - 1347 Praha

Královské jablko – vysoké 22 centimetrů, váží 780 gramů. Zdobí je 6 spinelů, 8 safírů a 31 perel. Nechal vyrobit císař Ferdinand I. v letech 1532 až 1534.

Královské žezlo – 67 centimetrů dlouhé, váží 1013 gramů. Zdobí je 4 safíry, 5 spinelů a 62 perel. Nechal vyrobit císař Ferdinand I. v letech 1532 až 1534.

Korunovační roucho – zhotoveno z luxusní hedvábné tkaniny protkávané zlatem. Plášť je 312 centimetrů široký a 236 centimetrů dlouhý. Po celém obvodu je lemován hermelínem – bílou zimní kožešinou hranostaje. Pravděpodobně jej nechal zhotovit ke své korunovaci českým králem Ferdinand II. v roce 1617.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jablko

Ostatkový kříž – vyroben po roce 1354. Jsou do něj vloženy ostatky Kristova umučení (dřevo kříže, část provazu a hřeb). Je zdoben safíry, kamejemi a perlami.

Svatováclavský meč – gotická zbraň, při korunovaci byl využíván jako součást slavnostního oděvu.

Články k tématu

Výstava korunovačních klenotů se prodlouží

Výstava korunovačních klenotů na Pražském hradě je prodloužena do úterý. Ve čtvrtek to oznámil hradní kancléř Vratislav Mynář. Lidé ve frontě na zhlédnutí...

Babiš si vystál frontu na klenoty

Poslanec a prezidentský kandidát Andrej Babiš vyrazil v úterý před 10:00 na Pražský hrad. Podobně jako stovky lidí si vystál zhruba 2,5hodinovou frontu na...

Korunovační klenoty jsou od úterý vystaveny

V pondělí sedm držitelů klíčů odemklo relikviář v Korunní komoře v kapli svatého Václava svatovítské katedrály, aby odtud mohly být přeneseny korunovační...

Klenoty tajně prozkoumány, Hrad je vystaví

Pražský hrad v pondělí v katedrále sv. Víta oznámí rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o vystavení korunovačních klenotů. Oznámen bude termín a „mimořádné...