Hlavní obsah

Korte půjde za odzpívané hlasování před mandátový výbor

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny si v tomto volebním období nemůže stěžovat na nedostatek práce. V pátek obdržel další žádost o zahájení disciplinárního řízení. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) se měl dopustit urážky ČSSD, Sněmovny, vlády i celé veřejnosti, když svůj názor „proti návrhu“ při hlasování o nedůvěře vládě zazpíval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

Alespoň jako urážku to vnímá soc. dem. Jiří Koskuba, který se na výbor s žádostí o disciplinární řízení obrátil. „Způsob hlasování považuji v takto závažném bodě programu nikoliv pouze za nevhodný, ale pro mne osobně, pro celou Sněmovnu, samotnou vládu i veřejnost za naprosto urážející,“ napsal Koskuba.

Podle něho to lze vnímat „jako vědomé a cílené zesměšnění strany při hlasování poražené“ (tedy ČSSD), což, jak uvedl, znamená i snížení vážnosti Sněmovny.

Připomněl také, že důvěra ve vládu klesla podle průzkumu CVVM již na 21 procent.

Přijetí žádosti o zahájení disciplinárního řízení potvrdil na dotaz Práva předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). „Výbor se sejde příští týden, abychom se poradili, jaký bude další postup,“ řekl Právu.

Koskuba věří, že výbor bude rozhodovat stejně spravedlivě a tvrdě jako v případě poslance opozičního. Naráží tak na nedávné rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, kterým uložil pokutu 10 tisíc korun soc. dem. Davidu Rathovi za jeho výroky o opilství na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Co s kolektivní urážkou?

Tejc je ale přesvědčen, že výbor může posuzovat pouze to, zda někdo z poslanců urazil svého kolegu, nikoli rozhodovat, jestli se někdo z poslanců choval nevhodně. Koskuba obvinil Korteho rovnou z „kolektivní urážky“, avšak do výčtu těch, kdo se může cítit uražený, zahrnul i svou osobu.

Korteho úterní chování popudilo i další poslance, byť se v první chvíli většina přítomných v sále jeho počínání zasmála. Soc. dem. Vítězslav Jandák mu pak doporučil vyšetření u psychiatra, Miroslav Grebeníček (KSČM) po něm žádal veřejnou omluvu.

I předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se ve svém dopise, který Kortemu adresovala, ohradila proti jeho „osobitému“ vyjádření. Je přesvědčena, že „nepřispělo k pozitivnímu obrazu jednání zákonodárného sboru v očích veřejnosti“.

Připomněla poslanci to, že jednací řád sněmovny předpokládá „rozumné a normální chování poslanců“, a proto Korteho žádá, aby respektoval pravidla.

Korte se bránil tím, že měl za celý den už dost mnoha soc. dem. prohlášení a navíc kvůli pozdnímu hlasování přišel o koncert Janových pašijí, na který se velmi těšil. Prý takto chtěl demonstrovat svou naštvanost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám