Hlavní obsah

Kontroverzní sochu Špinarové Ostrava stále neprodala

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do letošního 30. září chtěla radnice centrálního ostravského obvodu nabídnout k prodeji bronzovou sochu zesnulé zpěvačky Věry Špinarové, která loni po svém odhalení v Husově sadu v centru Ostravy rozdělila laickou i odbornou veřejnost. Jenže je téměř konec listopadu a stále se nic neděje. Radnice totiž pořád nemá podepsanou smlouvu s autorem sochy Davidem Moješčíkem, který drží autorská práva.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sochu zpěvačky v životní velikosti na gramofonové desce lidé stále najdou v Husově sadu v centru Ostravy.

Článek

„Do těchto dnů probíhalo vyjednávání smlouvy, která by prodej sochy Věry Špinarové umožnila. Jakmile bude smlouva podepsána ze strany autora, pak začne vyjednávání o prodeji sochy přes konkrétní aukční síň,“ sdělil v úterý Právu radní Moravské Ostravy a Přívozu Lukáš Jansa (Piráti).

Dodal, že vedení radnice věří, že souhlas se smlouvou o prodeji sochy bude dán ještě tento týden. „Věříme, že podepsané smlouvy dorazí do konce týdne. Výběr aukční síně je pak na autorovi. Předpokládáme, že tak učiní co nejdříve po podpisu smlouvy,“ řekl ještě Jansa.

Sochu Špinarové chtějí v Ostravě prodat, Janáčka přemístit

Domácí

Někteří sochu zpěvačky, která milovala Ostravu, uctívají, zapalují u ní svíčky a pokládají kytice, jiní však dílo kritizují a podepisují petici za jeho odstranění. O odstranění sochy požádala také zpěvaččina rodina.

Radnice dále řeší i přesunutí další Moješčíkovy sochy, a to Leoše Janáčka z Jiráskova náměstí v centru Ostravy. Problémem je, že obě sochy vznikly bez výběrového řízení na požadavek radnice.

Klidně ji zahalím sám, tlačí syn Věry Špinarové na odstranění sochy své matky

Domácí

Samotný autor si za svým dílem stojí a opakovaně tvrdí, že on vše splnil. „Město si u mě objednalo sochy, bez problémů je ode mě převzalo a najednou si to rozmyslelo a sochy nechce, či je chce přemisťovat,“ reagoval nedávno Moješčík, který vytvořil také sochu Levitace u vlakového nádraží v Ostravě-Svinově, sochu Karla Kryla před Českým rozhlasem Ostrava a je spoluautorem pražského pomníku Operace Anthropoid.

Podle radního Jansy Moješčík již nyní souhlasí s přemístěním sochy Leoše Janáčka. „Nicméně přemístění nebude zřejmě na pořadu dne až do doby, než bude odborná diskuse na téma, co by mělo vzniknout na Jiráskově náměstí místo uvedené sochy, nebo jak vlastně bude Jiráskovo náměstí celkově pojato,“ vysvětlil Jansa.

Předpoklad je takový, že by se Janáčkova socha přesunula před ostravskou městskou nemocnici, kde slavný skladatel 12. srpna 1928 zemřel na zápal plic.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sochu zpěvačky v životní velikosti na gramofonové desce lidé stále najdou v Husově sadu v centru Ostravy.

Anketa

Líbí se vám socha Věry Špinarové?
Ano
28,2 %
Ne
71,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 379 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela Věra Špinarová

Česká popová zpěvačka Věra Špinarová zemřela ve věku 65 let. Jejím největším hitem se stala melodie italského skladatele Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát...

Výběr článků

Načítám