Hlavní obsah

Kontroverzní nákup terenních Hummerů pro Prahu přešetří kriminálka

– Praha
Prima FTV, Jiří Fröhlich

Nákup luxusních a podle kritiků i zbytečných terénních vozů pro městskou policii v Praze bude mít dohru. O podezřelou zakázku za bezmála dva milióny korun se zajímají kriminalisté. Policie nakoupila luxusní Hummery bez výběrového řízení.

Článek

"Cena každého z těchto dvou vozidel byla tuším milión 180 tisíc korun,“ řekl primátor Pavel Bém (ODS).

Suma milión 180 tisíc je doslova magická. Po odečtení DPH je cena jednoho vozu 995 tisíc. Za dva Hummery tedy bylo třeba zaplatit 1 990 tisíc bez DPH. A jen 10 tisíc tedy chybělo do dvou miliónů, aby musela policie podle zákona vypsat výběrové řízení. Nevypsala. Díky zmíněným deseti tisícům nemusela.

Podle zákona se totiž výběrové řízení musí vypisovat jen u zakázek, které překročí hranici dvou miliónů bez DPH. Jenže pár měsíců před tím od stejné firmy koupila městská policie už jedno takové auto.

Transparency International: Jde o porušení zákona

Podle Transparency International jde o klasické porušení zákona o veřejných zakázkách tím, že aktéři nákupu rozdělili plnění na několik částí, aby se dostali pod ty 2 milióny.

O nákup aut pro městské strážníky se už začala zajímat i kriminální policie. Pracovat ale zatím nemůže. Marně zatím čeká na podklady.

Bém nákup nechápe

Bém se u vedení měststké policie zajímal, proč taková auta - navíc tři - strážníci potřebují. "Řekněme, že v poslední věci jsme se s panem primátorem ne zcela shodli na využití terénních vozidel v Praze, ale dostali jsme možnost pana primátora a ostatní přesvědčit o účelnosti,“ napsal v sms ředitel Městské policie Praha Vladimír Kotrouš.

"Do normálního spektra práce a zázemí městské policie si myslím, že Hummery nepatří, proto jsem slíbil, že to prověřím a nabídli jsme vozy na Haiti," uvedl Bém.

Po dohodě s šéfem policie ale teď primátor zničenému ostrovu nabídne jiná terénní auta městských strážníků. Zjistil, že Hummery jezdí na benzín nebo na plyn a obojího teď na Haiti je nedostatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám