Hlavní obsah

Kontroly na hranicích skončí 21. prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Praha/Lisabon

Kontroly na hranicích mezi starými a většinou nových členských států EU padnou už 21. prosince, tedy necelé dva týdny před plánovaným termínem. Oznámilo to ve středu v Bruselu portugalské předsednictví Evropské unie.

Článek

Vstup do schengenského prostoru volného pohybu se týká devíti nových členských zemí, včetně České republiky a Slovenska. Hranice se ve všech devíti případech otevřou 21. prosince, řekla mluvčí portugalského předsednictví.

Datum ještě oficiálně v listopadu potvrdí ministři vnitra členských zemí EU.

Ačkoli o tom, že by se prostor mohl rozšířit už před Vánocemi, se už hovořilo, žádná konkrétní data veřejnosti zatím sdělena nebyla. Původně se měl schengenský prostor na pozemních cestách rozšířit 31. prosince.

Česko je připraveno

Česká republika je podle Vladimíra Řepky z tiskového odboru ministerstva vnitra na včasnější vstup do schengenského prostoru připravena a s termínem by neměla mít žádné problémy.

Kromě ČR a Slovenska by se prostor měl rozšířit i o Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Maltu. Kypr požádal podle EU o roční odklad svého vstupu do Schengenu, protože potřebuje delší přípravu.

Schengenský prostor se jmenuje podle vesnice v Lucembursku, kde byla v roce 1985 smlouva o volném pohybu osob uvnitř EU podepsána. Do systému je zatím zapojeno 13 zemí EU (bývalá "patnáctka" bez Británie a Irska) a Norsko a Island.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám