Hlavní obsah

Konopí pro Hegera policie stále vyšetřuje, Penc o ničem neví

Novinky, jas

Případ občanského aktivisty Stanislava Pence, který se koncem června pokusil na výjezdním zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví předat ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) sušené konopí a byl zadržen, policie stále prověřuje. Pence samotného již policisté po podání vysvětlení nekontaktovali.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stanislav Penc

Článek

"Byl jsem na příkaz předsedy zdravotního výboru Borise Šťastného zadržen a odvlečen na policejní stanici. Po čtyřech hodinách čekaní jsem byl kriminální policií vyslechnut," sdělil Penc Novinkám a dodal, že šlo o podání vysvětlení.

"Po něm jsem byl bez obvinění propuštěn. Do dnešní doby se v této věci nikdo neozval," uzavřel Penc. Mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta nicméně uvedl, že policisté případ stále prověřují. "Po obdržení všech potřebných podkladů bude rozhodnuto o dalších úkonech v tomto případě," upřesnil mluvčí.

Proč by měl stát utrácet peníze

Penc chtěl poslancům na jednání výboru dokázat, že není nutné, aby se konopí, které by mohli čeští pacienti užívat pro léčebné účely, draze vykupovalo.

"Chtěl jsem pouze upozornit, že není vůbec potřeba svěřit legální pěstování léčebného konopí pouze vybraným subjektům, od nichž by ho stát posléze za ohromné částky kupoval," osvětlil Penc a na inkriminovaném jednání to dokladoval 210 gramy konopí, které nechal spolu s konopnou mastí mezi přítomnými poslanci kolovat.

Foto: Václav Lang, Novinky

"Stačí na jaře zasadit semínko, zalévat a na podzim sklidit a dobře uložit," uvedl Penc po svém zadržení do policejního protokolu, v němž si mimo jiné stěžoval, že mu policisté při svém zákroku způsobili pohmožděniny.

Penc na své farmě v Milkovicích na Jičínsku propaguje renesanci chovu koz v české krajině a věnuje se i ekologickému zemědělství. Každoročně tam rovněž pořádá multižánrový festival nazvaný příznačně Kozí mejdan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám