Hlavní obsah

Kongres ODS by měl být volební, zní z Prahy 11

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Listopadový kongres ODS může změnit českou politickou scénu. Ačkoli neměl být volební, ve straně sílí hlasy, které žádají, aby se vedení volilo. Jako první stranická organizace se na tom v pondělí večer patrně shodne oblastní sněm ODS v Praze 11.

Článek

Chystá se mu to navrhnout poslanec a pražský radní Jiří Janeček, který má na pražském Jižním Městě silnou podporu. "Předseda OSD Mirek Topolánek volá po silném mandátu. Říkám, že jediný silný mandát je z tajné volby,“ řekl Právu Janeček s tím, že Topolánek by měl představit program a další vizi.

Topolánek již dříve dal najevo, že má v úmyslu dál vést ODS a hodlá kongres požádat o silnější mandát. Změnu na volební kongres minulý týden navrhlo českobudějovické oblastní sdružení ODS. Topolánek se ale postavil proti, míní, že by to ODS uškodilo. "ODS by to neprospělo. Potřebujeme naopak na kongresu narýsovat dlouhodobou vizi, jaká by měla podle ODS Česká republika být,“ uvedl pro ČTK. Nevyloučil ani, že odejde z politiky. Řekl také, že svůj politický osud spojí s ratifikací Lisabonské smlouvy v ČR. 

Podle Janečka by bylo vhodné, aby se předseda volil a Topolánek měl soupeře. O nikom konkrétním však neví. "Musí se najít všeobecně přijatelný kandidát, který je schopen politicky i ekonomicky vést stranu. Věřím, že se někdo velmi rychle vyprofiluje,“ uvedl poslanec.

Bém: ODS hledá ktátkodobou oběť do čela

ODS na Jižním Městě se také chystá navrhnout, jak by mělo vypadat vedení pražské organizace. Přeje si, aby v čele regionálního sdružení zůstal pražský primátor Pavel Bém, prvním místopředsedou by měl být jeho náměstek na radnici Pavel Klega. Různá křídla v pražské ODS podle různých zpráv vedou poměrně ostrý boj. "Budu chtít, aby předseda byl tolerantní k poražené skupině. Je to jediná šance, jak nerozdělit pražskou ODS,“ poznamenal Janeček. Očekává se, že i Bém bude mít v Praze soupeře.

Možnost své kandidatury na předsedu strany pražský primátor zatím nepřipustil. Právu v nedávném rozhovoru řekl, že žádného odvážlivce, který by chtěl nyní usilovat o funkci předsedy ODS, zatím nevidí. Pokud by strana nyní někoho hledala místo Topolánka, byl by to podle Béma "sjednotitel a vizionář“, který by se pro ODS musel krátkodobě obětovat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám