Hlavní obsah

Konferenci VV provází bojovná nálada za zavřenými dveřmi

Právo, Jan Rovenský
Hradec Králové
Aktualizováno

Dvoudenní stranická konference Věcí veřejných (VV) začala v sobotu ráno v královéhradeckém hotelu Černigov. Na programu mají véčka potvrzení starnonového šéfa Radka Johna na pozici předsedy, schválení stranického vedení či debatu o změnách stanov. Víkendové setkání také zřejmě napoví, zda VV zůstanou ve vládě s ODS a TOP 09, nebo ji opustí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John, Karolína Peake a Dagmar Navrátilová na brífinku po volbě šéfa VV

Článek

Podle poslance Radima Vysloužila je situace v sále až bojovná. "Zaznívá tam, že musíme být více sebevědomí a méně ustupovat," řekl Právu. Zatím prý lze těžko odhadovat, zda převažují hlasy podporující setrvání ve vládě.

Naopak poslanec Martin Vacek si myslí, že pravděpodobnější je odchod z kabinetu. "Zatím mám pocit, že vláda není cílová stanice," řekl Právu.

Neveřejné

Konference začala v sobotu uzavřenou částí, veřejnosti a novinářům se jednání otevře až po 13. hodině. Odpoledne přijdou na řadu projevy Johna a místopředsedů, k večeru bude prostor pro delegáty z krajů – to by mohlo vypovědět o náladě ve straně, která se podle posledních průzkumů ocitla hluboko pod hranicí volitelnosti.

Uzavřené jednání střežili stejně jako během ideové konference loni v prosinci příslušníci bezpečnostní agentury. Rozložití muži v černých oblecích a se sluchátky v uchu hlídali, aby se do sálu nedostal nikdo nepovolaný.

Na jednání VV nebyl nikdo z koaličních partnerů ODS či TOP 09, mezi hosty byl ale například předseda České pravice Michal Simkanič, který se do pozornosti dostal v roce 2005, kdy spálil směnku v kauze bytu tehdejšího premiéra Stanislava Grosse.

„Jednalo se hlavně o pracovní jednání, probírají se stanovy a rozhoduje se o předsednictvu strany,“ vysvětlil Johnův šéfporadce Jan Kubáček.

Image VV poznamenaly zveřejněná tajná nahrávka z porady vedení, obvinění z uplácení, jemuž čelí exministr dopravy Vít Bárta, zprávy o lidech z Bártovy bývalé agentury ABL ve státní správě, ale i otazníky kolem financování strany a sponzorství poslance Michala Babáka.

Ve hře bude také to, zda VV zůstanou ve vládě. Svým odchodem již pohrozily několikrát, na posledním jednání koalice ve středu o zdravotní reformě jim však dal ultimátum i premiér Petr Nečas (ODS): buď bude dohoda do příštího týdne, nebo se véčka z vlády poroučí.

Hlasování o vedení přijde na řadu v neděli

O schvalování nových místopředsedů a potvrzení Johna v čele strany budou delegáti hlasovat až v neděli. John si za svou pravou ruku vybral šéfku klubu Karolínu Peake a za řadové místopředsedy Bártovu manželku Kateřinu Klasnovou, poslankyni Dagmar Navrátilovou, litvínovského starostu Milana Šťovíčka a teplického zastupitele Tomáše Jarolíma.

Pokud by nové vedení přítomní delegáti neschválili nadpoloviční většinou, musí proběhnout další internetová volba, ve které musí šéf VV získat 75 procent hlasů. Pokud se tak nestane, strana vyhlásí volbu novou. V nedávném čtyřdenním hlasování získal John celkem 1197 hlasů (47,4 procenta), druhá Peake 976 hlasů (38,7 procenta) a třetí Navrátilová 350 hlasů (13,9 procenta).

Véčka by také měla schvalovat změnu stranických stanov, na níž od začátku roku pracoval tým pod vedení Peake. Počítá se s vytvořením krajské struktury pro volby v roce 2012 a s omezením moci véčkařů, kteří by už neměli mít právo „klikat“ a vybírat kandidáty v místních klubech VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám