Hlavní obsah

Konference Úsvitu dala Okamurovi červenou

Právo, Jan Martinek

Členská konference hnutí Úsvit, od které si předseda Tomio Okamura sliboval, že ho podpoří a umravní „vzbouřence“ v čele se šéfem klubu Markem Černochem, dopadla přesně naopak. Z usnesení, které má Právo k dispozici, vyplývá, že členská konference naopak podpořila záměr Černocha a dalších poslanců vybudovat novou stranu bez Okamury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Dnes se k jednání sešel nejvyšší orgán hnutí Úsvit – stranická konference – a vyzval předsedu hnutí, pana Tomia Okamuru, aby respektoval demokratické principy fungování hnutí,“ píše se v usnesení.

„Konference dnes uložila Tomiu Okamurovi respektovat hlasování poslaneckého klubu, kde hlasovalo deset poslanců proti jednomu, a předsednictva, kde hlasovali čtyři členové proti jednomu. Konference vyslovila souhlas s postupem poslanců a vedení hnutí Úsvit a potvrdila jejich hlasování,“ schválili členové Úsvitu.

Z usnesení vyplývá, že konference podpořila Marka Černocha v „demokratizačním procesu otvírání hnutí Úsvit novým členům a integračnímu procesu s dalšími subjekty a pověřila ho, aby vedl integrační proces“.

Úterní jednání se věnovalo také hospodaření hnutí. Podle zdroje Práva zeje pokladna Úsvitu prázdnotou.

Poslanci Úsvitu přišli s návrhem založit novou stranu před dvěma týdny a postavili Okamuru před hotovou věc. Ten je označil za zrádce a uvedl, že do žádné jiné strany vstupovat nebude.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám