Hlavní obsah

Konec aféry: koalici se ulevilo, ČSSD se bojí o demokracii

PRAHA

Zatímco předseda vlády a ODS Mirek Topolánek vítá konec trestního stíhání lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka obviněného z korupce, ČSSD vidí ve vyústění kauzy útok na demokracii. Podle socialistů jde o politicky zmanipulovaný případ. ČSSD z toho vyvodí závěry, o jejich podobě rozhodne ve středu, řekl v úterý novinářům šéf strany Jiří Paroubek.

Článek

"Pan premiér je rád, že i přes velký mediální tlak po celou dobu ctil v případu vicepremiéra Čunka presumpci neviny, což se ukázalo jako jediná správná cesta. Je rád, že je případ konečně vyřešen a vládní koalice bude mít opět klid na práci," tlumočila Topolánkovu reakci mluvčí vlády Jana Bartošová.

V řadách KDU-ČSL zavládla úleva z toho, že jejich předseda už není obviněný z přijetí úplatku. "Jsem rád, že to konečně skončilo, jen mě mrzí, že to neskončilo už na státním zastupitelství v Přerově," řekl lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal. Případ se podle něj vlekl zbytečně dlouho.

Výhrady opozice ho nepřekvapily. "To se dalo čekat, to se holt od opozice čeká," uvedl. Pro lidovou stranu byla Čunkova kauza "mimořádně nepříjemná", připustil Kasal. "Snad se teď v KDU-ČSL obnoví normální atmosféra, která z mého pohledu není momentálně moc dobrá," doplnil bývalý předseda strany.

ČSSD vnímá kauzu jako ohrožení demokracie

Předseda ČSSD Paroubek považuje průběh a závěr Čunkova vyšetřování za další útok na demokracii v zemi. "Nechtěl bych se dožít toho, že představitelé opozice budou kriminalizováni," uvedl šéf ČSSD.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) dodal, že "ani komunisté v 80. letech ... si nedovolili postupovat takovýmto způsobem". "Prostě vymění státního zástupce, vymění policistu vyšetřovatele a prostě trestní stíhání zastaví," řekl novinářům Zaorálek. "V této zemi si nejsou všichni rovni. Pokud jste vlivný papaláš, místopředseda vlády, tak se dá i tohle udělat," míní.

ČSSD se zároveň pozastavuje nad tím, že rozhodnutí jihlavského žalobce Arifa Salichova zastavit Čunkovo stíhání přichází týden před tím, než začne vláda ve Sněmovně obhajovat reformu veřejných financí a potřebuje každý koaliční hlas.

Zelení: nikdy jsme netvrdili, že je Čunek vinen

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová soudí, že argumenty státního zástupce o zastavení trestního stíhání znějí velmi věrohodně. S definitivními závěry by ale politici podle ní měli počkat, až se uzavře vyšetřování Inspekce ministra vnitra či případná ústavní stížnost. Kuchtová uvedla, že zelení nikdy neříkali, že Čunek je vinen.

"Ctili jsme presumpci neviny, ale chtěli jsme, aby v zájmu nezávislému vyšetřování odstoupil. Po vyřešení a zastavení stíhání se mohl zase vrátit," dodala.

Čunkova kauza zatěžovala křehkou vládní koalici občanských demokratů, lidovců a zelených několik měsíců, vláda kvůli ní dokonce musela čelit hlasování o nedůvěře. Šéf KDU-ČSL po celou dobu odmítal výzvy opozice i některých koaličních politiků, aby odstoupil - považoval by to prý za přiznání viny. Nakonec se Topolánek rozhodl, že počká na rozhodnutí státního zástupce - pokud by Čunka obžaloval a vicepremiér by sám z kabinetu neodešel, odvolal by ho sám ministerský předseda.

Salichov zastavil stíhání Čunka s odůvodněním, že se žádný trestný čin nestal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám