Hlavní obsah

Komunistka Semelová vystoupila v Havlově knihovně. Omlouváme se, uvedl šéf instituce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Knihovna Václava Havla se distancovala od čtvrteční předvolební debaty, která se konala v jejích prostorách v Praze. Důvodem je vystoupení komunistické poslankyně Marty Semelové. Ta v minulosti proslula třeba tím, že obsazení Československa v roce 1968 označovala za „internacionální pomoc“ nebo odmítla, že by přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu byla vynucená.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně Marta Semelová (KSČM)

Článek

Debatu na téma vzdělávání uspořádala v knihovně Česká středoškolská unie. Kromě Semelové, která se za KSČM vyjadřuje k tématu školství a je také členkou sněmovního výboru pro vědu a vzdělání, se jí účastnili i zástupci dalších stran.

Šéf knihovny Michael Žantovský ještě ve čtvrtek na webu instituce zveřejnil prohlášení (zde), v němž se od akce distancoval. Důvodem byla právě přítomnost Semelové, která se podle něj debaty účastnila bez vědomí knihovny.

„V duchu odkazu Václava Havla zastáváme toleranci ve veřejné diskusi, a to i vůči názorům a stranám, s kterými nesouhlasíme. Proto jsme a priori účasti zástupce parlamentní KSČM nebránili. Nemůžeme se ale smířit s tím, že ji v diskusi zastupovala soudružka Semelová, která popírá, omlouvá a hájí zločiny komunistického režimu, včetně justiční vraždy Milady Horákové,“ napsal Žantovský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Překladatel, textař, psycholog, novinář, diplomat a politik, to jsou synonyma jména Michael Žantovský.

Dodal, že popírání zločinů komunismu je stejně hanebné jako popírání holokaustu a mělo by být také i trestně postižitelné.

„To, že se osoba tak žalostného charakteru má veřejně vyjadřovat k otázkám výchovy mladé generace, je pak politický skandál, za který je odpovědná i strana, kterou soudružka Semelová reprezentuje,“ uvedl dále.

Účast Semelové podle něj akci „nenapravitelně znehodnotila“. Knihovna se od ní distancuje a „ze srdce se omlouvá všem, kdo si váží památky obětí komunistického režimu a odkazu Václava Havla“.

Semelová v reakci označila vyjádření Žantovského za „prokazatelnou ukázku jeho falešných představ o svobodě a demokracii, kterými se tak halasně často zaklíná.” Podle ní jde o „hloupé, antikomunismem zaslepené vyjádření nastavuje zrcadlo jemu a všem dnešním lustrujícím rádoby demokratům.”

Poslankyně pak připomněla, že knihovnu Václava Havla sponzoruje miliardář Zdeněk Bakala. „Je to naprosto paradoxní, že tento člověk si mne dovolí kritizovat, a přitom žije z peněz, které byly vytunelovány z OKD. Je vidět, že ne každý zločin je pro něj tak ohavný,” dodala Semelová směrem k Žantovskému..

Unie: O jménech knihovna věděla

V reakci na mediální ohlas, který vystoupení komunistky způsobilo, Česká středoškolská unie v pátek zveřejnila své prohlášení (zde), podle nějž ovšem knihovna o účasti Semelové věděla.

„Do diskuse byly pozvány všechny dominantní politické síly na české politické scéně podle volebních modelů agentury MEDIAN, a to ve složení: Dobešová Ivana (ANO), Klíma Pavel (TOP 09), Kořenek Petr (ČSSD), Výborný Marek (KDU ČSL), Nantl Jiří (ODS), Semelová Marta (KSČM). Česká středoškolská unie o jmenném seznamu politiků, které strany nominovaly do diskuse, před konáním akce průběžně Knihovnu Václava Havla informovala, s hosty v tomto složení jsme byli se všemi spoluorganizujícími stranami před debatou ve shodě,“ píše se v prohlášení.

Unie doplnila, že debata byla vedena věcně a že mediální vytržení účasti některých zástupců politických stran z kontextu považuje za nesprávné.

„Popírání politických zločinů minulého režimu je nepřijatelné, ale nebylo předmětem včerejší diskuse,“ uvedla unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám