Hlavní obsah

Komunisté symbolicky zablokují vojenský újezd Brdy

– MÍŠOV

Symbolickou blokádu vojenského újezdu Brdy v pátek odpoledne uskuteční komunisté z plzeňského a středočeského kraje. Protestují tak proti plánu umístit u obce Míšov americký radar. Skupinky komunistů by se měly objevit v 26 obcích obou krajů, chtějí rozdávat letáky a znovu prezentovat své argumenty proti výstavbě základny.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Do obcí podél hranice újezdu se podle šéfa krajské organizace KSČM v Plzeňském kraji Jiřího Bulky chystá vždy kolem osmi až 15 lidí. Komunisté zároveň dopisem oslovili starosty obcí a na některých místech očekávají i jejich podporu v protestu proti základně.

Většina vesnic a měst v okolí kvůli radaru pořádala referenda a ankety, lidé základnu vždy rezolutně odmítli. Na závěr se komunisté chystají na mítink do Míšova, který je nejblíže předpokládanému umístění radaru.

Příznivci radaru chtějí blokádu prolomit

Symbolickou blokádu komunistů se symbolicky chystají prolomit lidé z iniciativy PRO, která základnu v Brdech prosazuje. Také oni chtějí v obcích rozdávat letáky a diskutovat.

Podle organizátora akce Martina Kotase chtějí upozornit na to, že komunistická strana dnes káže o světovém míru, ačkoliv sama nese odpovědnost za dvacetiletou okupaci země vojsky Varšavské smlouvy.

Reklama

Související články

Americké peníze na radar stále nejsou jisté

Ani po pátečním jednání americké tříčlenné delegace v čele s demokratkou a předsedkyní Výboru pro strategické síly amerického Kongresu Ellen Tauscherovou...

Výběr článků

Načítám