Hlavní obsah

Komunisté souhlasí se zákonem, který uspíší předčasné volby

Právo, Novinky, znk, dan
PRAHA

KSČM souhlasí s novelou ústavního zákona, který by umožnil samorozpuštění Sněmovny a urychlil tak vypsání nových voleb. Odpoledne se na tom shodli představitelé komunistů a ODS. S novelou souhlasí i KDU-ČSL, která se s ODS sešla ráno. Lidovci a občanští demokraté také připustili, že je možná vláda duhové koalice, tedy všech parlamentních stran kromě komunistů.

Článek

KSČM a ODS se sešly po poledni. Předseda Vojtěch Filip po schůzce uvedl, že je pro stabilní vládu, ale pokud by ji nešlo sestavit, tak jsou komunisté ochotni jít do předčasných voleb. Proto by podpořili novelu ústavního zákona o samorozpuštění Sněmovny.

Právě díky podpoře komunistů může být nakonec novela Sněmovnou schválena a to i bez podpory ČSSD. Bez soc. dem. by pak mohly být vyhlášeny i předčasné volby.

Se sociálními demokraty  ODS plánuje schůzku pravděpodobně na odpoledne.

ODS a lidovci se shodli na duhové vládě

Varianta duhové přechodné vlády je pořád z pohledu ODS a KDU-ČSL ve hře. Ten, kdo to blokuje, nejsou tyto dvě strany," řekl úřadující předseda lidovců Jan Kasal. Ze všech variant řešení politické situace je podle Kasala duhová koalice tou nejschůdnější. Na možnost jejího uskutečnění si lidovci počkají na výsledek odpoledního jednání ODS s ČSSD. "Uvidíme, jestli bude průchozí," řekl Právu Kasal.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová Novinkám řekla, že křesťanští demokraté jsou pro návrh ústavního zákona, který by umožnil samorozpuštění Sněmovny, a urychlil tak vypsání nových voleb."Lidovci nám řekli, že pro takovou změnu budou schopni hlasovat," uvedla Němcová.

KDU-ČSL přišla s návrhem na vytvoření duhové koalice, ve které by kromě občanských a sociálních demokratů seděli i lidovci a Strana zelených. Menší strany by měly tvořit "nárazník" mezi oběma velkými stranami. Takovou variantu ale zelení odmítají. "Nebudeme dělat stafáž ODS a ČSSD," řekla Novinkám v pondělí poslankyně SZ Kateřina Jacques.

S čím návrh počítá:

Původní senátní návrh novely ústavního zákona počítá s tím, že by prezident republiky mohl po demisi vlády rozpustit Poslaneckou sněmovnu, jestliže s tím bude souhlasit nadpoloviční většina poslanců.

Strana zelených ale navrhuje tuto hranici zvýšit. O rozpuštění Sněmovny by podle zelených měli rozhodnout tři pětiny (120) poslanců. "Třípětinová většina je dostatečnou pojistkou, aby této možnosti nemohlo být zneužito," řekl v neděli Bursík.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se už v pondělí sešel s předsedou Strany zelených (SZ) Martinem Bursíkem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Topolánek mluvil s Bursíkem o nové vládě

V pondělí začalo další kolo jednání politických stran o podobě nové vlády. Jako první se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek setkal v Kramářově vile...

Výběr článků

Načítám