Hlavní obsah

Komunisté předběhli ČSSD

– PRAHA
Novinky, Lukáš Bek, Právo

Komunisté podle v pondělí zveřejněného průzkumu preferencí agentury STEM v říjnu poprvé předběhli ČSSD. KSČM by volilo 18,5 procenta lidí, zatímco ČSSD jen 16,6. S drtivým náskokem vede ODS. Hlas by jí dalo 32,6 procenta dotázaných.

Foto: Josef Zajíc

Ženy v akci: Jakubův běh na Důlňáku 23. dubna 2013

Článek

Oproti zářijovému šetření soc. dem. ztratila 0,6 bodu. Naopak komunisté posílili a to o 2,5 bodu. Také ODS si mírně polepšila (0,6 %).

Čtvrté místo patří lidovcům, které preferuje 6,7 procenta (-1,2 %). Unionisté by s 3,5 body zůstali pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. US si však polepšila o 0,9 bodu.

Komunisté se zatím dostávali před soc. dem. jen ve výzkumech agentury TNS-Factum. Dnes zveřejněná data tedy znamenají u STEM průlom.

Kühnl: platíme za napravování chyb

Koaliční představitelé podle svých slov platí klesajícími preferencemi za napravování chyb minulých vlád. "Čísla ukazují jasně na jednu věc. Cenu za to, že jsme se společně - ČSSD, unie a KDU-ČSL - ujali nápravy toho, co se v podstatě deset let zanedbávalo, jsme už zaplatili. To je jasně vidět," řekl Právu šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl. "Jinými slovy, jediná cesta pro nás je dotáhnout tu práci do konce a důvěřovat v to, že to voliči ocení."

K preferencím US čítajícím 3,5 procenta Kühnl poznamenal: "Žádná sláva." Za naději označil trend, podle něhož je podpora unie u veřejnosti sice stále mizivá, ale o 0,9 bodu vyšší oproti září.

Topolánek: vláda to dělá špatně

Předseda ODS Mirek Topolánek výzkum STEM pro Právo komentoval slovy: "Pro mě je potěšující to, že se nám preferenční nástup daří držet, přestože fakticky naši voliči od nás nemohou teď očekávat žádné změny, protože tu sílu nemáme." ODS se v době před konáním šetření nepodařilo odvolat Špidlův kabinet.

Jak Topolánek dále řekl, vysoké preference ODS jsou pro něj "výzvou pro další měsíce a další rok, který už je volebním, přesvědčit voliče, že stojí za to nám příští rok dát ve volbách důvěru". Za daleko méně potěšující Topolánek označil zprávu, že KSČM předběhla ČSSD.

"Kdybych chtěl analyzovat, kde se berou vzrůstající preference pro ODS a komunisty, tak ty komunistické hlasy, to je sběr těch nespokojených nebo těch výrazně nespokojených, kteří tendují k jednoduchým řešením. Vláda to, podle mínění výrazně nespokojených, extrémních voličů, dělá opravdu špatně. Ten nárůst mě opravdu netěší, to není dobrá zpráva," dodal Topolánek.

Anketa

Byla by pro vás přijatelná vláda, v níž by zasedli komunisté?
ANO.
40,9 %
NE.
59,1 %
Celkem hlasovalo 1062 čtenářů.

Reklama

Související články

CVVM: Volební preference ČSSD se propadají

Obliba ČSSD u voličů za dobu vlády Vladimíra Špidly klesla na minimum. Podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by největší vládní...

ODS v preferencích válcuje vládní strany

ODS by podle průzkumu volebních preferencí, které udělala agentura SC&C pro veřejnoprávní Českou televizi, naprosto jednoznačně vyhrála. Kdyby se volby konaly...

Další průzkum potvrdil nástup komunistů

Opoziční KSČM má mezi voliči větší podporu než vládní sociální demokracie. Pokud by se volby do Sněmovny konaly v červnu, komunistům by odevzdal hlas každý...

Výběr článků

Načítám