Hlavní obsah

Komunisté odmítli Babišovu žádost a trvají na Ondráčkovi v čele komise

• Aktualizováno

Poslanecký klub KSČM v úterý odmítl žádost budoucího premiéra Andreje Babiše (ANO), aby strana přehodnotila nominaci Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček byl před listopadem 1989 členem pohotovostního pluku SNB, kde se podílel na potlačování demonstrací proti režimu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

Jiří Dolejš na tiskové konferenci řekl, že komunisté nesouhlasí s diktátem na nominace předsedů. „Vadí nám, když se do našich nominací vstupuje nějakým diktátem. Nechceme ustupovat a ani nechceme předjímat, co bude dál,“ řekl Dolejš.

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová dále potvrdila, že Ondráček byl ještě před úterním jednáním Sněmovny pozván na jednání poslaneckého klubu hnutí ANO.

„Pan Ondráček byl u nás na klubu zhruba hodinu a odpovídal na dotazy našich kolegů. Vyslechli jsme si jeho pozice. Kolegové a kolegyně si to nechají projít hlavou a nějak se k tomu postavíme při hlasování v pátek,“ sdělil po jednání šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Na Babiše se obrátil Horáček

K odmítnutí Ondráčka vyzval Babiše prezidentský kandidát Michal Horáček, který připomněl, že Ondráček v lednu 1989 brutálně zasahoval během Palachova týdne

„Tím aktivně sloužil zájmům totalitního režimu a okupantům Československa,“ míní Horáček, který zároveň připomněl Ondráčkovu přezdívku – policejní mlátička.

Babiš v pondělí uvedl, že ANO požádá komunisty, aby do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS zvážili nominaci někoho jiného než Ondráčka.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

Komunisté slíbili, že výzvu ANO posoudí, ale Horáčkovi šéf strany Vojtěch Filip vzkázal, aby se „zamyslel nad svou minulostí”.

Složení komisí budou poslanci řešit na schůzi, která začne 12. prosince. Předsedy budou volit patrně až v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám