Hlavní obsah

Komunisté nejsou jednotní v podpoře Švejnara

PRAHA

Komunisté stále zvažují svůj postoj při únorové volbě prezidenta. Předseda strany Vojtěch Filip ve čtvrtek řekl ekonomovi Janu Švejnarovi, který by se mohl stát soupeřem Václava Klause, že "není taková nálada, aby všichni zákonodárci KSČM odevzdali hlas pro něj".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a potenciální prezidentský kandidát ekonom Jan Švejnar

Článek

Švejnar po schůzce prohlásil, že teprve až budou jasné postoje KSČM i KDU-ČSL, definitivně se rozhodne, zda bude na Hrad kandidovat.

"Jsem pro ně v určitém smyslu relevantní kandidát, ale ještě budou pokračovat nějakou dobu, než se oni dohodnou," konstatoval. Filip uvedl, že se Švejnarem dohodli na tom, že pokud to bude třeba, ještě jednou navštíví komunistický klub.

Příští úterý Švejnar zamíří na senátorský klub lidovců, kteří zatím také váhají, koho volit. S rozhodnutím prý možný prezidentský kandidát nechce spěchat, i když původně chtěl své záměry oznámit v nejbližších dnech. "Zatím vyčkávám, beru to velmi vážně, musím počkat, až jak se strany vyjádří," zdůraznil.

Vedení KSČM zatím vychází z názorů, které zaznívají z okresních komunistických organizací, a ten je: Klause nevolit. Ke Švejnarovi mají ale komunisté výhrady a jsou rozděleni zhruba na dva stejně početné tábory.

O prezidentské volbě bude v pátek odpoledne jednat výkonný výbor komunistické strany, který by mohl dát k volbě hlavy státu nějaké doporučení ústřednímu výboru. Ten se sejde v sobotu 15. prosince. V kuloárech KSČM se ale hovoří o tom, že ani ten nemusí ještě rozhodnout. Pak by se k této věci vrátil ještě příští rok v lednu.

Švejnar je kandidátem zelených, podpoří ho i ČSSD

Švejnara jako případného kandidáta do prezidentských voleb navrhla Strana zelených. Podpořili ho sociální demokraté. Ke stejnému kroku vyzval otevřeným dopisem šéf ČSSD Jiří Paroubek i komunisty. Původně ČSSD předpokládala, že o Švejnarově podpoře bude jasné do soboty 8. prosince, po zasedání komunistického grémia. Zřejmě ale bude třeba počkat na další jednání.

Zatím jediným oficiálním kandidátem pro prezidentské volby, které by se měly konat počátkem února příštího roku, je nynější prezident Klaus, který bude prezidentské křeslo obhajovat jako kandidát ODS. Očekává se, že kromě hlasů své mateřské strany získá také některé lidovecké, ale i sociálnědemokratické a komunistické hlasy, s jejichž pomocí byl zvolen před pěti lety. Spekuluje se ale i o tom, že by nemusel dostat všechny hlasy ODS. Tajné volby bývají v každém případě nevyzpytatelné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám