Hlavní obsah

Komunisté Fischera nepotěšili, některé návrhy zvyšující schodek podpoří

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Jan Fischer pokračoval ve čtvrtek v kolečku rozhovorů s předsedy parlamentních stran. Odpoledne se setkal s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer jednal s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Článek

Fischer chtěl od Filipa stejně jako od ostatních předsedů slyšet, jak se jejich poslanci zachovají v případě návrhů zvyšujících deficit státního rozpočtu.

Filip řekl, že jeho strana setrvává na svém stanovisku a je připravena podpořit několik norem, které deficit navýší. Jedná se zejména o dorovnání mateřské, jednorázový příspěvek pro důchodce či zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Filip argumentoval, že jimi podporované návrhy se dotýkají pouze jednoho procenta rozpočtu a zopakoval, že KSČM je připravena navrhnout jako kompenzaci zavedení více daňových pásem. Je prý možné ušetřit i ve výdajích jednotlivých resortů.

Fischer porušuje tabu a jedná i s komunisty

Fischer připomněl, že se jedná o páté setkání ze šesti plánovaných, přičemž je s nadsázkou připodobnil k jakémusi strukturovanému rozhovoru. Nesetkal se prý ani s negativní reakcí na to, že narušuje jakési nepsané tradice a jedná i s komunisty.

Oba politici hovořili i o vládním protikorupčním balíčku. Komunistům se nelíbí zavedení institutu agenta provokatéra, protože podle jejich názoru nemá v českém právu tradici. Jinak protikorupční opatření vítá.

Volby dle komunistů mohou uskutečnit v kterémkoliv květnovém termínu, důležité podle nich je, aby se stihly projednat legislativní návrhy, které vláda předkládá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám