Hlavní obsah

Komunisté chtějí hlavu ministra dopravy

PRAHA

Komunisté příští týden ve Sněmovně navrhnou odvolání lidoveckého ministra dopravy Milana Šimonovského. Důvodem jsou rozhodnutí, která ministr učinil v souvislosti s připravovanou výstavbou severomoravské dálnice D47. Novinářům to řekl poslanec za KSČM Karel Vymětal.

Foto: Martina Žáčková

Mezi zpřístupněnými památkami je i známý dřevěný kostel ve Velkých Karlovicích.

Článek

K rezignaci již v pondělí vyzvala výkonná rada ODS ty členy vlády, která o smlouvě na stavbu dálnice D47 rozhodla. Těm se však dostalo jen košilaté odpovědi ministra vnitra Stanislava Grosse, který pronesl: "Trhněte si nohou." Smlouvu s Housing (H) vláda minulý týden na návrh ministra dopravy Šimonovského zrušila a rozhodla, že stavbu bude realizovat stát sám. Ministr dopravy prohlásil, že dálnici lze postavit o rok rychleji s úsporou 40 miliard korun.

Komunistický poslanec Vymětal označil postup Šimonovského za velký podvod, jímž oklamal vládu, Sněmovnu i Moravskoslezský kraj. Podle něj odmítl pokračovat v přípravách, které zahájil jeho předchůdce Jiří Rusnok (ČSSD), a přistupoval k jednání s H neseriózně. "Začalo být stále jasnější, že je snaha z vedení ministerstva o ukončení a zrušení dosavadních příprav, což se také stalo," dodal Vymětal.

Dálnice D47 (Lipník nad Bečvou - Ostrava - Bohumín) bude měřit osmdesát kilometrů. Že ji má za své peníze postavit a pak až do roku 2032 provozovat H, prosadila vláda Miloše Zemana bez výběrového řízení. Tehdejší šéf resortu dopravy Jaromír Schling podepsal 25. června 2002 s H dohodu, kterou se pak jeho nástupce Milan Šimonovský snažil dodatečně upravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám