Hlavní obsah

Komise prověří, zda premiér v kauze BIS neporušil zákon

Právo, jt
PRAHA

Sněmovní komise prověří, jestli premiér Mirek Topolánek (ODS) neporušil v kauze úniku citlivých informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) zákon. Předseda vlády totiž podle svých nedávných slov zadal tajné službě počátkem letošního roku úkol, aby incident udržela pod pokličkou a snažila se ztracená data získat zpět.

Článek

"BIS smí ale úkolovat pouze vláda jako celek, nikoliv sám premiér. Měl by tedy nyní svá slova vysvětlit. Buď přizná, že porušil zákon, nebo bude muset připustit, že informaci sice obdržel, ale žádný úkol službě nedal," řekl k tomu Právu předseda komise pro kontrolu této tajné služby Jeroným Tejc.

Otázkou by v takovém případě podle Tejce bylo, zda o celém problému tehdy neměla jednat např. Bezpečnostní rada státu nebo vládní výbor pro zpravodajskou činnost. "Je ale pouze na premiérovi, jak s obdrženými informacemi naloží, nemá povinnost je sdělovat vládě," podotkl Tejc.

Komice už si podle jeho slov také vyžádala kompletní seznam úkolů, kterými vláda letos BIS pověřila. Informaci o tom, že možným porušením zákona ze strany premiéra se bude zabývat Tejcova komise, přinesl server aktuálně.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám