Hlavní obsah

Komise by měla zjistit, kdo za Klausovy vlády kradl

Právo, dan
PRAHA

Podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) by sněmovní komise ke kauze Unipetrol měla prošetřit i privatizaci České rafinérské, kterou podle něj vláda Václava Klause dala v roce 1995 skoro z poloviny investorům zadarmo. "Jde o to, zjistit, kdo tehdy v polovině 90. let kradl, kdy a kolik," uvedl v neděli v ČT premiér.

Článek

A právě kauza Unipetrol byla hlavním a nejžhavějším tématem nedělního diskusního pořadu ČT, kde se střetli Paroubek a první místopředseda ODS Petr Nečas.

Nečas uvedl, že ČSSD má "panickou hrůzu" z prošetření kauzy Unipetrol, a proto vyšetřování rozmělňuje. Podle Nečase by měla komise hlavně zjistit, jak to bylo s výkupem akcií malých akcionářů Unipetrolu, proč Paroubek poslal svého šéfa kabinetu Zdeňka Doležela, který si poté měl říci o úplatek, na jednání s polským premiérem a proč po této schůzce hned Komise pro cenné papíry schválila odkup akcií za nižší cenu, než je v současné době na burze.

Paroubek se ostře ohradil. "Představa, že soc. dem. či premiér drží burzu tzv. pod krkem, je úplně scestná," uvedl Paroubek. Dodal, že se šéfem komise se ještě nezná a ani on, ani nikdo jiný z vlády Komisi neovlivňoval.

ODS je nejednotná

Podle premiéra by komise k Unipetrolu měla vyšetřit roli soukromých firem při privatizaci chemického průmyslu od poloviny 90. let. Na takovémto zadání pro komisi se před nedávnem dohodl s tehdejším předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem. To se nelíbí ODS, která už předtím vyzývala ke zřízení komise, ale pouze k privatizaci Unipetrolu.

ODS bude o své pozici jednat v pondělí. Šéf Mirek Topolánek doporučí, aby se ODS práce komise nezúčastnila a snažila se prosadit komisi jen k Unipetrolu. Podle místopředsedy ODS Ivana Langra by ale bylo rozumné nechat si "otevřená vrátka" pro případnou podporu návrhu ČSSD a KSČM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám