Hlavní obsah

Komárek chce na výboru mluvit o utajovaných věcech, asi to nepůjde

Právo, Radim Vaculík

Končící šéf ostravské expozitury protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Jiří Komárek chce podle zjištění Práva na čtvrtečním odpoledním jednání poslaneckého bezpečnostního výboru hovořit mimo jiné i o utajovaných skutečnostech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Upozornil na to ve své žádosti o zproštění mlčenlivosti, kterou podle informací redakce zaslal na ministerstvo vnitra.

Jenže v takovém případě nastává problém. Pokud by chtěl Komárek sdělit členům výboru informace spadající do některého z režimů utajení (důvěrné, tajné či přísně tajné – pozn. red.), musela by to nejdříve schválit Sněmovna.

Analýza ministerstva

S takovými závěry přišla podle důvěryhodného zdroje Práva ze sněmovních kruhů právní analýza expertů vnitra, kterou ve středu obdrželi všichni šéfové poslaneckých klubů.

Jenže dolní komora parlamentu má zasednout až příští týden.

Komárek by tak nejspíš mohl hovořit jen v obecné rovině, a nikoli o informacích či důkazech, které ÚOOZ údajně získal v rámci vyšetřování olomoucké kauzy Vidkun týkající se možné korupce a ovlivňování trestních řízení.

Tento šéf ostravské pobočky útvaru v médiích uvedl, že má „extrémně závažné důkazy“ o „brutálním úniku informací“, kterého se podle něj mohl dopustit přímo policejní prezident Tomáš Tuhý. [celá zpráva]

A protože prý Komárek nevěří vyšetřovatelům Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kteří se dokonce podle něj snažili proniknout do spisu ke kauze Vidkun, rozhodl se společně s rovněž končícím šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou se o svých podezřeních podělit s bezpečnostním výborem. Zatím pořád není jasné, zda se to už ve čtvrtek odpoledne stane.

Reklama

Výběr článků

Načítám